Ange ditt sökord

Ensamhet ett direkt hot mot hälsan

Ensamhet ett direkt hot mot hälsan

Ensamhet kan vara ett direkt hot mot hälsan, särskilt om du är äldre.

Annons:

Det rapporterar SVT och citerar en ny undersökning som forskare vid University of California, San Francisco (USCF) har genomfört. 

43 procent kände sig ensamma

I undersökningen har forskarna intervjuat dryg 1 600 personer. Genomsnittsåldern var 71 år och deltagarna fick svara på frågor kring ensamhet, isolation och sällskapsbehov. 

Utifrån frågorna försökte man ringa in upplevelsen av dessa känslor och man fann att 43 procent uppgav att de kände sig ensamma. 

Risk att dö i förtid

Av de 43 procent som upplevde ensamhet hade 22,8 procent avlidit sex år senare. När man jämförde den siffran med de som inte känt sig ensamma var procenten avlidna 14,2.

Carla Perissiniotto, vid UCFS, säger att ensamhet är en vanlig orsak till lidande hos äldre. 

Man kunde även associera ensamheten till sämre förmåga att utföra dagliga aktiviteter.

Viktigt att läkarna frågar

Det Carla Perissinotto vill belysa är att läkare i dag inte ställer frågor, till äldre, om just ensamhet, isolation och sällskap. 

Hon anser att studien visar att frågor om eventuell ensamhet kan vara ett bra sätt att identifiera risker för bland annat dålig hälsa. 

Mer läsning:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: