Ange ditt sökord

Forskningen bygger på att du tar en värktablett, 75 milligram (en Treo brus­tablett innehåller 500 milligram) med acetylsalicylsyra om dagen i tio års tid.  Foto: Shutterstock

Forskningen bygger på att du tar en värktablett, 75 milligram (en Treo brus­tablett innehåller 500 milligram) med acetylsalicylsyra om dagen i tio års tid. Foto: Shutterstock

En värktablett om dagen ger skydd mot cancer

En studie på hur acetylsalicylsyra motverkar cancer har levererat oväntat positiva resultat. Forskarna menar nu att näst efter rökstopp och viktminskning är den viktigaste förebyggande åtgärden mot cancer att ta en värktablett.

Annons:

Studien, som är den hittills största i sitt slag, har genomförts av brittiska forskare. 

En värktablett om dagen i tio år

Forskningen bygger på att du tar en värktablett, 75 milligram (en Treo brus­tablett innehåller 500 milligram), med acetylsalicylsyra om dagen i tio års tid. Även om du slutar att ta värktabletterna efter tio års-perioden så menar man att den positiva effekten kvarstår. Acetylsalicylsyra finns bland annat i värktabletterna Treo, Magnecyl och ­Aspirin.

Forskarna konstaterar om britter mellan 50 och 64 år åt en dos acetylsalicylsyra varje dag skulle 130 000 dödsfall ­kunna undvikas under en 20-årsperiodForskningsledaren själv, Jack Cuzick som är professor på Queen Mary University i London säger till tidningen The Guardian att han har som kvällsrutin att ta en tablett. 

Bäst effekt mot cancer i tjocktarmen

Bäst effekt har acetylsalicylsyra mot cancer i tjocktarmen, koloncancer. Där såg man att insjuknandet kan minska med 35 procent. Motsvarande siffra för cancer i matstrupen är 30 procent. Acetylsalicylsyra hade även effekt på bröst-, prostata- och lungcancer. För samtliga av dessa cancerformer minskade insjuknandet med cirka 10 procent. 

Jack Cuzick menar att studien visar att ta aspirin, näst efter rökstopp och viktminskning, är det viktigaste sättet att förebygga cancer.

Svenska forskare positiva

Forskarna bakom studien konstaterar att trots att acetylsalicylsyra i vissa fall kan orsaka blödningar i mage och tarm så väger de positiva fördelarna över eftersom man anser att liv kan räddas.

Svenska forskare håller med och till Aftonbladet säger professor Annika Lindblom vid Karolinska institutet appropå den nya studien att hon tror att upptäckten kan bli användbar i det förebyggande arbetet mot cancer. Annika Lindblom påpekar dock att du bör rådgöra med din läkare innan du börjar äta acetylsalicylsyra dagligen då vissa kan vara överkänsliga. 

Annons:

Källor:

The Guardian, Aftonbladet

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: