Ange ditt sökord

Genom att analysera bildkvaliteten, inte motiven, menar forskarna att man kan upptäcka psykisk sjukdom i ett tidigt skede. Foto: Shutterstock

Genom att analysera bildkvaliteten, inte motiven, menar forskarna att man kan upptäcka psykisk sjukdom i ett tidigt skede. Foto: Shutterstock

Dina Instagrambilder kan avslöja mer än du tror

Dina bilder på Instagram visar inte bara vad du gör utan även hur du mår. Genom att analysera bildens kvalitet och vilket filter som har valts vid publicering kan man avslöja om du är deprimerad eller inte. 

Annons:

Det menar forskare från University of Vermont i USA, vars forskning har presenterats i tidskriften EPJ Data Science.

Deprimerade valde mörkare bilder

I studien ingick 166 personer. Alla deltog frivilligt och hälften av deltagarna hade haft en klinisk depression under de senaste tre år. Med hjälp av en algoritm som forskarna tog fram kunde de låta datorer analysera deltagarnas Instagrambilder, totalt 43 950 stycken, i form av filter, färger, färgtoner med mera. Utifrån analysen kunde man sedan skilja på vilka personer som led av psykisk sjukdom såsom depression och vilka som inte gjorde det. 

Det var alltså inte motiven som låg till grund för analysen, utan bildernas kvalitet. Deprimerade personer tenderade nämligen att publicera bilder i mörkare toner med inslag av mer blått och grått, jämfört med friska personer som valde filter som gjorde bilderna mer färgglada. 

Datorer mer träffsäkra än läkare

Forskarna hoppas att metoden ska kunna användas för att upptäcka psykisk sjukdom i ett tidigt skede. De menar även att de här algoritmerna ibland kan hitta depression innan den kliniska diagnosen har hunnit sättas.

Datorernas träffsäkerhet vad gäller att kunna skilja på vilka som var sjuka och friska var även bättre än läkarnas förmåga att sätta rätt diagnos, 70 respektive 40 procent. 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: