Ange ditt sökord

Broccoli kan vara lika effektivt för att sänka blodsocker som dagens läkemedelsbehandling Foto: Shutterstock

Broccoli kan vara lika effektivt för att sänka blodsocker som dagens läkemedelsbehandling Foto: Shutterstock

Broccoli – hyllas av diabetesforskare

Antioxidanter i broccoli kan sänka blodsockret lika effektivt som typ 2 diabetes-läkemedel.

Annons:

Broccoli kan vara lika effektivt för att sänka blodsocker som dagens läkemedelsbehandling vid typ 2 diabetes och snart kan antioxidanten även berika livsmedel. Det hoppas i alla fall forskarna bakom en studie från Göteborgs och Lunds universitet.

Undersökte nyckelgener

I studien tittade forskarna närmare på genförändringar som uppstår i levern vid diabetes. Forskarna fann då 50 så kallade nyckelgener, gener som spelar en viktig roll i själva sjukdomsförloppet.

Med hjälp av en stor databas och matematiska analyser granskade forskarna därefter över 2 800 kända substanser. Målet var att hitta substanser som kan påverka just nyckelgenerna och man fann då antioxidanten sulforafan som återfinns rikligt i bland annat broccoli.

Sulforafan minst lika effektivt som läkemedel

Idag används läkemedlet metformin vid behandling av typ 2 diabetes. Läkemedlet ökar cellers känslighet för insulin så att socker kan tas upp ur blodet och minskar även sockerproduktionen i levern. Det finns biverkningar med metformin, bland annat magbesvär och försämras njurfunktion.

I studier på möss och råttor med diabetes har sulforafan visat sig lika effektivt som metformin för att sänka blodsockret. Ämnet har även visat sig säkert för människor vilket gjorde att forskarna kunde gå vidare med en patientstudie. I studien fick över 100 deltagare som behandlades med matformin också en daglig dos av sulforafan.

Lägre blodsocker

Forskarna kunde se att de som fick en daglig dos av sulforafan under 12 veckor fick ännu lägre blodsocker än de som tog metfromin och placebo. Nästa steg är att utveckla ett ”functional food” preparat baserat på sulforafan istället för läkemedel. Functional foods är livsmedel som med vetenskaplig evidens är framtagna för att ge en speciell hälsoeffekt. Exempel på ett godkänt functional food i Sverige är ProViva med tillsatta bakteriekulturer för att minska gaser.

I ett pressmeddelande säger Anders Rosengren, huvudansvarig bakom forskningen, att som functional food kan sulforafan nå patienterna snabbare än ett läkemedel och att det även är ett intressant koncept ur diabetessynpunkt där kosten är central.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: