Ange ditt sökord

Bianca Ingrosso har länge varit öppen om sin sjukdom - och de återfall hon drabbas av.  Foto: Shutterstock

Bianca Ingrosso har länge varit öppen om sin sjukdom - och de återfall hon drabbas av. Foto: Shutterstock

Bianca Ingrosso om sin bulimi: “Jag kräktes flera gånger om dagen”

Bianca Ingrosso har haft problem med ätstörningar och kämpat mot bulimi sedan tonåren. Nu berättar entreprenören och tv-personligheten Bianca Ingrosso, 25, om sjukdomen, som fortfarande inte är besegrad.

Annons:

– För bara ett år sen kräktes jag flera gånger om dagen, men nu mår jag mycket bättre, säger hon i “Helt sjukt” på TV4.

Öppen om sin sjukdom

Bianca Ingrosso har länge varit öppen om sin sjukdom – och de återfall hon drabbas av. Hon berättade tidigare i år om kampen mot ätstörningarna.

I ett inlägg på Instagram beskrev Bianca hur sjukdomen åter tog över: ”Jag vill vara ärlig med er. För det är ni som ger mig styrka ur detta… Min bulimi har tagit över min hjärna en del senaste veckorna. Jag har inte känt mig 100% stark nog att vara min bästa vän där uppe där allt spökar”.

Bianca beskriver även hur hon jämför sig i spegeln: ”Jag har jämfört mig, kollar mig i spegeln av avsky och börjat analysera mat igen. Det känns som jag är väldigt skör just nu och tårarna rinner när jag skriver detta. När ska detta sluta?!”

För några månader sen kom ett nytt bakslag.

– Min bulimi kom tillbaka ganska… vad ska man kalla det, dramatiskt i somras. Vilket är konstigt, för det här är också en av de första somrarna som jag varit som mest bekväm i min kropp. Min bulimi har verkligen inte alltid att göra med ångest över mitt yttre, det har just att göra med hur jag hanterar min ångest, sade Bianca Ingrosso i en video.

Aldrig sökt hjälp

Nu ställer hon även upp och pratar i programmet “Helt sjukt”. Där erkänner hon att hon aldrig sökt hjälp, trots att hon haft bulimi i drygt 10 år.

– Nej, jag har inte sökt hjälp. Kanske är det för att jag skulle bli rädd att fördjupa mig i problemet. Jag har förstått att bulimi inte bara handlar om utseende utan att det är något annat…något som bara jag kan styra över. Och det har blivit en trygghet för mig. Och därför kanske jag och andra inte vågar ta hjälp, vi vågar inte släppa på den tryggheten, säger Bianca Ingrosso.

I programmet ger psykologen Jenny Knutsson och överläkaren Mikael Sandström sina synpunkter – och båda är överens om att Bianca bör söka professionell hjälp.

– Man kan hamna i en ätstörning för att man är van att klara saker på egen hand. Men en stor del av tillfrisknandet kan hänga på att man vågar lita på någon.

Mikael Ström konstaterar samtidigt att prognosen är rätt god om man tar hjälp, efter ett år kan hälften av de som insjuknar bli friska.

Mår mycket bättre

Bianca Ingrosso berättar att problemet började när hon var 14 år och drabbades av kräksjuka.

– Efter tre dagar upptäckte jag att oj, jag hade ju gått ner i vikt. Och då blev det ett mönster jag inte kunde släppa. Jag lärde mig trivas med att aldrig vara mätt.

Men redan vid sju års ålder visade Bianca upp tecken på att något inte stod rätt till. Hon berättar att hon skämdes för sin kropp och gömde sig bakom mamma Pernilla Wahlgren när hon till exempel skulle fotograferas.

– Jag skämdes redan då över min kropp och höll in magen, säger hon. Det kan bero på att så många i min närhet hela tiden påpekade utseende och skojade om att “en macka till gör att du gå upp i vikt”.

Idag berättar Bianca Ingrosso att hon mår mycket bättre.

– Jag har en mycket sundare relation till mat och inte lika stort fokus på min kropp.

Fakta bulimi

Bulimi kännetecknas av att man hetsäter fort, återkommande, okontrollerat och i stora mängder. När man hetsäter är maten ofta “förbjuden” mat med högt kaloriinehåll. Efter hetsätningen gör den drabbade sedan av sig med födan genom t ex kräkning eller att ta laxerande medel. De strikta reglerna kring mat kan göra att man tappar kontrollen och äter mycket stora mängder mat. Beteendet präglas av skuld, ångest och skam. Läs mer om bullemi och hur du kan få hjälp i den här artikeln.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: