Ange ditt sökord

Det kan vara första gången behandlingsmetoden taktil stimulering används på en psykakut i Sverige. Foto: Shutterstock

Det kan vara första gången behandlingsmetoden taktil stimulering används på en psykakut i Sverige. Foto: Shutterstock

Beröring ska hjälpa patienter på psykakuten i Karlskrona

Genom att behandla med taktil stimulering, det vill säga beröring, hoppas psykakuten i Karlskrona att patienterna ska bli lugnare och få bättre sömn.

Annons:

Det skriver Dagens medicin i sin nätupplaga.

Inte en ny behandlingsform

Att behandla med beröring är i sig inte en ny behandlingsform. Redan idag används den på öppna mottagningar inom psykiatrin, i palliativ vård (vård i livets slutskede) samt inom äldrevård. 

Däremot säger skötaren Anneli Grönblad, en av de totalt tre skötare som utbildats, att det kan vara första gången behandlingsmetoden används på en psykakut i Sverige.

Strukturerade rörelser

På psykakuten i Karlskrona har man sedan en månad tillbaka utfört behandlingsmetoden på runt 15 patienter. Anneli Grönblad och hennes kollegor har utbildats i behandlingsmetoden som består av strukturerade rörelser i en viss ordning där patienten vet vad som kommer att hända. En behandling tar ungefär 40 minuter. 

Anneli Grönblad säger till Dagens medicin att avdelningschefen till en början var skeptisk då man inte har trott att behandlingsmetoden fungerar i akutsituationer. 

Komplementerande behandling

Efter att ha genomgått en internutbildning började man implementera behandlingen som bland annat består i hur man tvättar sig eller smörjer sig. 

På psykakuten konstaterar man att det är för tidigt att uttala sig om en generell rekommendation men att man inte ska vara rädd för att komplettera annan behandling med taktil stimulering.

Annons:

Källor:

Dagens medicin

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: