Ange ditt sökord

Läkarledda sjukhus var vanligare förr men nu visar forskning att det kan ha sina fördelar att en person med läkarbakgrund leder sjukhuset. Foto: Shutterstock

Läkarledda sjukhus var vanligare förr men nu visar forskning att det kan ha sina fördelar att en person med läkarbakgrund leder sjukhuset. Foto: Shutterstock

Bättre vård när sjukhus leds av läkare

Att ha läkare i ledningen för sjukhus var betydligt vanligare förr än det är idag. Nu visar dock forskning att det faktiskt kan finnas ett samband mellan sjukhus som leds läkare och bättre vård.

Annons:

Studien, som kommer att publiceras i den amerikanska tidskriften Social Science and Medicine, har genomförts av Amanda Goodall, gästforskare vid Cass Business School i london.

Samband mellan god vård och läkarledda sjukhus

I sin studie har Amanda Goodall kollat närmare på de bästa sjukhusen i Amerika inom olika områden och hur ledningen för respektive sjukhus har sett ut. Det är första gången som man har studerat sambanden mellan vårdkvalitet och ledning i vården och resultaten var överraskande.

Det visade sig bland annat att av de 100 bästa cancersjukhusen i USA leddes 51 av personer med bakgrund som läkare. Mönstret återkom även bland de sjukhus som var bäst på matsmältningsproblem respektiv hjärtsjukvård. där motsvarande siffra för de hundra bästa var 34 respektive 37 sjukhus ledda av läkare.

Ska titta närmare på resultaten

Till den engelska tidningen The Guardian säger Amanda Goodall att eftersom jämförelsen i studien bygger på data från 2009 ska man nu titta närmare på hur resultaten står sig över tid.

Samtidigt menar Amanda Goodall att det finns klara samband mellan sjukhus som leds av läkare och god vård. Det i sin tur gör att många sjukhus skulle omvärdera tanken på att ha läkare i ledningen, något som var betydligt vanligare förr. 

Annons:

Källor:

Dagens medicin, The Guardian

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: