Ange ditt sökord

Paul Kelley anser att vi lever i ett samhälle som i sig stör vår sömn och att det skulle inneböra fördelar av att börja jobba senare på dagen. Foto: Shutterstock

Paul Kelley anser att vi lever i ett samhälle som i sig stör vår sömn och att det skulle inneböra fördelar av att börja jobba senare på dagen. Foto: Shutterstock

Bättre att börja jobba först klockan 10 på morgonen

Att börja jobba först efter klockan 10 på morgonen är att föredra. Det menar i alla fall den brittiska forskaren Paul Kelley.

Annons:

Paul Kelly är läkare och sömnforskare vid Oxford University i England och han forskat länge kring sömn och sömnvanor.

Börja jobba tidigast klockan 10

Enligt Paul Kelley borde vi börja jobba tidigast klockan tio på morgonen. Anledningen menar han är att vi inte kan ändra vår 24-timmarsrytm eller att lära oss gå upp en specifik tid.

Eftersom kroppen är inställd efter solljuset påverkar det oss på ett omedvetet plan. Paul Kelley anser att vi lever i ett samhälle som i sig stör vår sömn och att det skulle inneböra fördelar av att börja jobba senare på dagen.

Påverkas med ålder

Just tidiga morgnar är enligt Paul Kelley något negativt och som har tillkommit i det samhälle och den tid vi lever i. Människans kropp är inte redo att gå upp tidigare förrän vi fyllt 55 år menar Paul Kelley.

Unga personer mellan 14-24 är dessutom extra känsliga vilket har föranlett att Paul Kelley själv engagerat sig i ett projekt i England som förespråkar att skoldagar börjar senare.

Får medhåll från svensk forskare

Paul Kelley får medhåll från sömnforskaren Christian Benedict vid Uppsala Universitet. Till Expressen hälsoliv säger han, appropå senare morgnar, att man på lång sikt skulle kunna “se många positiva effekter som ökar samhället produktion”.

Samtidigt framhåller han att sovmorgon framförallt är en fördel för kvällsmänniskor då det gör varken till eller från för dig som är naturligt morgonpigg.

 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: