Ange ditt sökord

38 procent av singlarna i Sverige har någon gång använt sig av en dejting- eller sexapp Foto: Shutterstock

38 procent av singlarna i Sverige har någon gång använt sig av en dejting- eller sexapp Foto: Shutterstock

Allt fler dejtar via nätet och appar – men få får ligga

De flesta som använder sig av digitala dejtingtjänster gör det för att öka chansen att träffa en partner. Samtidigt är många också på jakt efter sexuellt umgänge - men det är få som lyckas nå sitt mål.

Annons:

Det visar Kådiskollen 2016, en nordisk rapport som på uppdrag av RFSU har genomförsta av undersökningeföretaget NORM.

Allt fler använder dejtingappar

Undersökningen visar att allt fler använder appar och internet för att dejta eller knyta andra typer av relationer. 38 procent av singlarna i Sverige har någon gång använt sig av en dejting- eller sexapp, varav 27 procent under det senaste året. De flesta gör det för att öka chansen att träffa en partner men en del är också på jakt efter sexuellt umgänge.

Majoritetenen av dessa är dessutom väldigt aktiva, över en tredjedel loggar in en gång om dagen eller mer enligt undersökningen.

Vanligast med dejting – men få “får till det”

Totalt har undersökningen besvarats av 1 062 svenskar i åldern 15-64 år. I resultatet kan man se att den vanligaste anledningen till att man använder ett digitalt dejtingverketyg är för att träffa en partner. Samtidigt visar det sig att ungefär var tionde person även använder dejtingplattformarna för att hitta personer att ha sex med. Det är dock endast 29 procent som faktiskt har lyckats hitta en sexpartner via en dejtingapp.

– Internet har en otroligt stor betydelse för människors sexliv och relationer. Nätet har utvecklat och förenklat förutsättningarna för människor att knyta relationer. I takt med att den digitala utvecklingen
fortsätter kommer vi med allra största säkerhet också se förändringar i människors sätt att förhålla sig till sex- och kärleksrelationer även framöver. Om några år kanske dejtingen även sker i virtual reality, säger Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU.

Även personer i relation använder dejtingappar

Det är inte bara singlar som använder dejtingappar och internet. Undersökningen visar nämligen att även svenskar som befinner sig i fasta förhållanden nyttjar nätet som inspirationskälla och tillvägagångssätt för att knyta nya relationer.

Till exempel uppger över hälften av de personer som idag har en parrelation att de tagit del av erotiskt innehåll på internet eller i mobilen för att onanera. Ungefär en tiondel av dem har också använt en dejting- eller sexapp för att hitta en ny sexpartner under det senaste året.

Fakta Kådiskollen 2016

Kådiskollen 2016 baseras på resultatet från en statistiskt säkerställd undersökning som har genomförts av undersökningsföretaget NORM (Norm Research & Consulting AB) på uppdrag av RFSU. Undersökningen genomfördes online, via en så kallad accesspanel, i januari 2016. Urvalsramen för respondenterna är boende i Sverige, Norge, Finland och Danmark mellan 15 och 65 år, som haft sex minst en gång. Undersökningen är riksrepresentativ och representerar ett genomsnitt av befolkningen för den aktuella målgruppen. Totalt deltog 4 260 personer i undersökningen, varav 1 062 från Sverige. I undersökningen efterfrågades bakgrundsvariablerna ålder, kön, civilstånd och kondomanvändning.

Annons:

Källor:

RFSU

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: