Ange ditt sökord

En kvarts miljon svenskar har ett alkoholberoende, något som kanske kan förebyggas inte endast genom avhållsamhet. Foto: Shutterstock

En kvarts miljon svenskar har ett alkoholberoende, något som kanske kan förebyggas inte endast genom avhållsamhet. Foto: Shutterstock

Alkoholberoende måste inte sluta dricka

Myten att man måste sluta dricka om man är alkoholberoende hindrar många från att söka hjälp.

Annons:

Det säger Sven Andreasson, professor i socialmedicin, till Svenska Dagbladet.

Socialt välfungerande

Alla som har ett alkoholberoende behöver inte sluta dricka helt för att komma till rätta med sin överkonsumtion. Sven Andreasson vill att samhället ska satsa resurser på att nå den kvarts miljon svenskar som har ett alkoholberoende, men som fortfarande är socialt välfungerande.

Han menar att den gruppen med ganska enkla medel kan få hjälp.

Total avhållsamhet

Sven Andreasson säger vidare till Svenska dagbladet att man vill utmana den rådande ordningen inom exempelvis sjukvården, missbrukarvården och socialtjänsten att man bara kan bli av med sin överkonsumtion genom total avhållsamhet.

Enligt honom stämmer inte detta utan det är en myt som riskerar att leda till att många struntar i att söka hjälp.

Kartlägga konsumtionen

Enligt Sven Andreasson handlar arbetet mot alkoholism istället om att kartlägga hur konsumtionen ser ut, när man dricker och hur omständigheterna brukar vara och sätta upp mål. Han menar att vi ofta vet när din alkoholkonsumtion fungerar och att när det inte gör det finns det andra metoder.

Sven Andreasson vill lyfta bort schablonbilden om att alla med beroende är utslagna drinkare.

Riskbruk av alkohol

600 000 svenskar har ett riskbruk av alkohol, det är siffror som presenteras vid en konferens om alkoholvård i Stockholm på fredagen. Av dessa har 50 000 ett svårt beroende med fysiska, psykiska och sociala problem.

Ytterligare 250 000 har ett alkoholberoende, men fungerar fortfarande väl socialt. Därutöver finns 300 000 svenskar som har ett skadligt drickande, men som inte är beroende. Det är framförallt de med alkoholberoende som Sven Andreasson tror kan vara mest mottagliga för andra meetoder för bättre alkoholvanor än endast total avhållsamhet.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: