Ange ditt sökord

Hos äldre personer har alkoholkonsumtionen dock ökat och gruppen 65-85 år dricker i genomsnitt sex gånger per månad. Foto: Shutterstock

Hos äldre personer har alkoholkonsumtionen dock ökat och gruppen 65-85 år dricker i genomsnitt sex gånger per månad. Foto: Shutterstock

Alkoholkonsumtionen bland personer över 65 år har ökat

Den totala mängden alkohol som konsumeras i Sverige har minskat successivt sedan 2004, men det finns en åldersgrupp där den ökat. Det är bland personer 65-85 år, de dricker i genomsnitt alkohol sex gånger per månad.

Annons:

Det visar en ny rapport från ny rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN). I ett pressmeddelande poängterar dock Ulf Guttormsson, avdelningschef på CAN, att den äldsta åldersgruppen tillhör en generation som har med sig vanan att dricka mer än sina föräldrar. Det handlar alltså inte om att de ökar sitt drickande när de blir äldre, utan att det är andra människor i åldersgruppen.

Män dricker mer än kvinnor i alla åldersgrupper

Om man ser till hela befolkningen så har det skett en minskning av den totala konsumtionen av alkohol i Sverige mellan 2004 och 2018. Den största nedgången har skett bland män under 50 år, trots det är det fortfarande männen som dricker mer än kvinnorna i alla åldersgrupper.  

Hos äldre personer har alkoholkonsumtionen dock ökat och gruppen 65-85 år dricker i genomsnitt sex gånger per månad medan gruppen 17-29 år dricker i genomsnitt fyra gånger per månad. De yngre dricker sig dock berusade i högre grad än de äldre, vilket de gör vid cirka vart tredje dryckestillfälle.

Konsumtionen varierar över månader och dagar

Rapporten visar på flertalet konsumtionsmönster som inte bara har avseende på kön och ålder. Man kan också se hur konsumtionen varierar under årets månader och veckans dagar. Föga överraskande är kanske att alkoholkonsumtion är vanligast under helgen. Närmare fyra gånger så många drack exempelvis en lördag jämfört med en måndag under 2018.

På samma sätt kan man se att sommarmånaderna lockar till ökad alkoholkonsumtion. Under juli dricker vi till exempel 50 procent mer än i november. 

Resultaten bygger på telefonintervjuer med riksrepresentativa urval av 17–84-åringar

Annons:

Källor:

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: