Ange ditt sökord

Det tycks finnas samband mellan intag av jordnötter och att leva längre. Det gäller naturligtvis inte jordnötsallergiker, där jordnötter kan innebära livsfara. Foto: Shutterstock

Det tycks finnas samband mellan intag av jordnötter och att leva längre. Det gäller naturligtvis inte jordnötsallergiker, där jordnötter kan innebära livsfara. Foto: Shutterstock

Ät jordnötter – lev längre

För dig som äter mycket nötter och jordnötter kommer nu amerikanska forskare med glädjande resultat. 

Annons:

Det visar sig nämligen att de som äter mycket nötter och jordnötter verkar leva längre än de som äter lite nötter. 

Samband mellan nötkonsumtion och minskad risk för hjärt- kärlsjukdom

I studien ingick 71 764 amerikaner samt en grupp i Kina med totalt 134 265 deltagare. För de amerikanska deltagarna utgjorde jordnötter ungefär hälften av det totala nötintaget. I den kinesiska gruppen bestod hela det totala nötintaget av jordnötter.

Sedan tidigare har man i olika studier sett ett samband mellan nötkonsumtion och minskad risk för hjärt- kärlsjukdomar, något som den nya studien nu alltså bekräftar.

Koppling mellan högt intag av jordnötter och minskad dödlighet

När man gjorde en uppföljning visade det sig att hög nötkonsumtion var kopplad till minskad dödlighet i samtliga grupper jämfört med låg konsumtion.

Risken att dö inom uppföljningsperioden för de som åt mest nötter var 21 procent lägre hos amerikanerna och 17 procent lägre hos kineserna.

  • Hög konsumtion < 2,54 g jordnötter/dag i Kina och < 18,5 g nötter och jordnötssmör i USA
  • Låg konsumtion < 0,14 g jordnötter/dag i Kina och < 0,95 g nötter och jordnötssmör i USA

Jordnötter har positiv effekt på folkhälsan

Med tanke på de positiva effekterna och den relativt låga kostnaden för just jordnötter menar forskarna bakom studien att jordnötter kan ha en positiv effekt på folkhälsan.

Forskarna kan dock inte med säkerhet säga vad den minskade dödligheten, som var obereonde av kön, etnicitet, rökning, andra sjukdomar, alkoholintag, och BMI samt socioekonomisk status, beror på.

Fakta jordnötter

Jordnöten är en baljväxt och släkt med sojabönor, ärtor, bönor, linser, kikärter och lupiner. De hör alla till samma botaniska familj, Leguminoseae/Fabaceae. Bland dem som är allergiska mot en baljväxt är det inte ovanligt att reagera också mot flera andra baljväxter beroende på att proteiner inom samma växtfamilj är snarlika. Vid allergi mot jordnöt förekommer till exempel allergi mot soja, ärtor, bönor, linser och/eller lupiner. Jordnötter äts rostade som snacks, men utgör också råmaterial för framställning av jordnötsmjöl och olja. Personer med allergi mot jordnötter kan reagera mycket allvarligt om de får i sig jordnöt. Därför finns det särskilda märkningsregler för jordnöt.

Annons:

Källor:

Källa: Hung N. Luu med flera. Prospective Evaluation of the Association of Nut/Peanut Consumption With Total and Cause-Specific Mortality. JAMA Internal Medicine, publicerad online den 2 mars 2015. DOI: 10.1001/jamainternmed.2014.8347. Livsmedelsverket

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: