Ange ditt sökord

Miljöombyten som att flytta eller åka på en resa kan leda till tillfälliga mensrubbningar. Foto: Shutterstock

Miljöombyten som att flytta eller åka på en resa kan leda till tillfälliga mensrubbningar. Foto: Shutterstock

Utebliven mens (amenorré) – några vanliga orsaker

Utebliven mens innebär att din mens inte kommer alls under en eller flera månader, och det kan hända av flera olika orsaker. Utebliven mens brukar kallas för ”amenorré” på medicinskt språk.

Annons:

Man brukar skilja på oregelbunden och utebliven mens. När man har oregelbunden mens innebär det att tiden mellan menstruationerna är under 21 dagar eller över 35 dagar. Vid utebliven mens kommer mensen inte alls vid en eller flera månader. Det kan bero på flera olika orsaker, men ett graviditetstest kan vara ett bra sätt att utesluta att det inte beror på att man blivit gravid. I de flesta fall beror utebliven mens på orsaker som inte kräver behandling.

Orsaker till utebliven mens

Några orsaker till utebliven mens är:

  • Graviditet
  • Stress och oro
  • Viktuppgång eller viktnedgång
  • Skydd mot graviditet
  • Hormonell obalans
  • Miljöombyte

Graviditet

En orsak till utebliven mens kan vara att du blivit gravid. För att ha blivit gravid måste du haft ett samlag där spermier kommit in i underlivet. Om du misstänker att du är gravid bör du göra ett graviditetstest. Graviditetstest kan köpas på ett apotek, men de finns även i många matvaruaffärer och på internet. Det går även göra graviditetstest på en barnmorskemottagning, ungdomsmottagning eller vårdcentral.

Stress och oro

Olika typer av stress och oro kan rubba mensen och göra att den uteblir. Det kan handla om kraftig stress, t ex i skolan eller på arbetet, hård träning eller en ätstörning. Om du lider av psykiska besvär som t ex depression, ångest eller ätstörningar kan du söka vård på en vårdcentral för att få hjälp.

Viktuppgång eller viktnedgång

Både viktuppgång och viktnedgång kan göra att man får utebliven mens. Övervikt är en riskfaktor vid många hälsoproblem och mensens naturliga cykel kan påverkas. Bantning, dieter och andra typer av kraftiga viktnedgång kan göra att mensen uteblir. Överdriven träning kan också vara något som leder till oregelbunden eller utebliven mens.

Skydd mot graviditet

Vissa skydd mot graviditet kan göra att mensen uteblir. Det kan även vara så att vissa preventivmedel leder till utebliven eller oregelbunden mens när man använder dem i början. Då brukar menscykeln anpassa sig med tiden. Orsaken till att preventivmedel orsakar obalans är att de ofta innehåller hormoner som påverkar mensen.

Hormonell obalans

Hormonell obalans i kroppen kan leda till utebliven mens. En vanlig underliggande orsak till hormonell obalans är sjukdomen PCOS (polycystiskt ovarialsyndrom). Vid PCOS har man många äggblåsor på en eller båda äggstockarna och i många fall mycket testosteron, manligt könshormon, i kroppen. PCOS kan uppträda utan att ge besvär och upptäcks oftast när man misslyckas med att bli gravid. Utebliven eller oregelbunden mens är en av de vanligaste symtomen på PCOS.

Miljöombyte

Kroppen kan reagera när man byter miljö, t ex flyttar eller åker på en resa. Miljöombytet kan stressa kroppen, påverka hormoner och göra att den naturliga menscykeln rubbas under en period.

Vad kan man göra när mensen uteblir?

Om du gjort ett graviditetstest och uteslutit att du blivit gravid beror din uteblivna mens ofta på orsaker som går att ordna på egen hand. Vid miljöombyten och tillfällig stress eller oro brukar mensen komma tillbaka som vanligt när det lugnat ner sig. Det kan vara bra att prata med någon om stressen och oron för att få stöd och må bättre. Om mensen uteblivit på grund av övervikt eller kraftig viktnedgång finns det hjälp att få från vården för att komma tillrätta med vikten och utesluta underliggande sjukdomar.

När bör man söka vård?

Om du har något av följande bör du kontakta en gynekologisk mottagning eller en vårdcentral:

  • Vid utebliven mens i över sex månader (efter graviditetstest, ej i klimakteriet)
  • Vid ett långt uppehåll på över ett år med mens som sedan kommer tillbaka (om du är i femtioårsåldern)
Annons:

Källor:

1177.se

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: