Ange ditt sökord

Alla kvinnor kan drabbas av torra och sköra slemhinnor, orsaken kan vara allt från klimaktieriet och graviditet till upprepade urinvägsinfektioner. Foto: Shutterstock

Alla kvinnor kan drabbas av torra och sköra slemhinnor, orsaken kan vara allt från klimaktieriet och graviditet till upprepade urinvägsinfektioner. Foto: Shutterstock

Glidmedel kan ge dig ett bättre samliv så finns det ingenting att skämmas för, tänk på glidmedlet som ett hjälpmedel som kan göra ditt liv extra skönt. Foto: Shutterstock

Glidmedel kan ge dig ett bättre samliv så finns det ingenting att skämmas för, tänk på glidmedlet som ett hjälpmedel som kan göra ditt liv extra skönt. Foto: Shutterstock

Torra och sköra slemhinnor – är du drabbad?

De allra flesta kvinnor har någon gång upplevt torrhet och sköra slemhinnor. Förutom att ge besvär som irritation och klåda kan det även orsaka urinvägsinfektioner och slidkatarr och påverka samlivet för många kvinnor.

Annons:

Torra slemhinnor blir dessutom ett allt vanligare problem för många kvinnor i alla åldrar men det finns hjälp att få och hjälpmedel som kan lindra obehag och förbättra livskvaliteten för dig som har besvär med torra och sköra slemhinnor. Lokal östrogen men även östrogenfria alternativ kan användas för att minska besvären. Att se över sin kost och se att man får i sig tillräckligt av vissa vitaminer och fettsyror (0mega-7) kan vara till hjälp.

Så ser torra slemhinnor ut

Normalt ska slemhinnan vara rosafärgad, fuktig och veckad. Men vid torrhet, framför allt i menopausen (tiden efter den sista menstruationen), blir slemhinnan istället uttunnad, blek och slät. Den blir känsligare.

Vanligast är torra slemhinnor ett par år efter sista menstruationen. Men inte bara. Det är även vanligt att kvinnor får vaginal atrofi efter förlossning, då östrogennivåerna är låga. Rent generellt förknippas torra slemhinnor med klimakteriet men så är alltså inte fallet.

Orsaker till torra och sköra slemhinnor

Ibland förknippas inte torra slemhinnor med klimakteriebesvär såsom östrogenbrist vilket leder till att kvinnor glömmer därför att ta upp torra och sköra slemhinnor vid sitt läkar eller gynekologbesök. Det finns också undersökningar som visar att var fjärde kvinna som hormonbehandlas fortfarande har problem med torra slemhinnor, men det finns mer hjälp att få.

Det är dock inte bara kvinnor i klimakteriet som drabbas av sköra slemhinnor, du kan till exempel få hormonförändringar i samband med graviditet eller amning som också kan påverka dina slemhinnor. Psykologiska faktorer som stress, viss medicinering och sjukdom kan ge liknande symtom och besvär.

Vanliga orsaker till torra och sköra slemhinnor:

 • Klimakteriet
 • Graviditet
 • Nybliven mamma
 • Läkemedel
 • Diabetes
 • Upprepade urinvägsinfektioner
 • Psykologiska faktorer som stress

Symtom vid torra och sköra slemhinnor

Det finns symtom som kan förknippas med torra och sköra slemhinnor, många av dem beror på att slemhinnans elasticitet försämras. Många kvinnor drabbas av torra slemhinnor i samband med östrogenbrist men det finns också andra symtom som du ser nedan.

Vanliga symtom vid torra slemhinnor

 • Irritation
 • Klåda
 • Urinläckage
 • Flytningar
 • Slidkatarr
 • Samlagssvårigheter

Vanliga symtom på östrogenbrist

 • Hjärtklappningar
 • Sömnproblem
 • Flagig hy
 • Viktuppgång
 • Retlighet
 • Nedstämdhet
 • Minskad sexlust
 • Svettningar
 • Huvudvärk
 • Urinvägsinfektion
 • Yrsel

Torra och sköra slemhinnor – är jag drabbad?

Här följer ett antal påståenden, svara på frågorna för att se om de stämmer med din upplevelse och din situation. Om du vill kan du sedan ta med dig detta till din läkare för att på så vis enkelt öppna en dialog kring dina besvär.

Är du drabbad?

☐ Min mens är oregelbunden.

☐ Min mens har upphört helt.

☐ Jag upplever sveda i underlivet.

☐ Det gör ont och svider när jag kissar.

☐ Jag behöver kissa oftare än förr.

☐ Jag har svårigheter att hålla tätt.

☐ Jag har återkommande urinvägsinfektioner, obalans (slidkatarr) och/eller svampinfektion.

☐ Jag upplever torrhetskänsla och smärta vid samlag.

☐ Jag har fått en minskad sexlust.

☐ Jag är gravid, har nyligen fött barn eller ammar.

Har du svarat ja på ett eller flera av påståendena ovan, ta då kontakt med din vårdmottagning och boka tid hos en läkare eller gynekolog som kan hjälpa dig med råd, behandling och tips.

Behandling vid torra och sköra slemhinnor

Om anledningen till torra och sköra slemhinnor är östrogenbrist så finns det olika typer av östrogenbehandlingar. En behandling med östrogen innebär att man ersätter den minskade mängd könshormon som kroppen själv ska producera. Hormoner i läkemedelsform, östrogenet i medicinen, stärker slemhinnan i underlivet och hjälper till att lindra besvären som uppkommer vid torra slemhinnor.

Östrogenbehandling: Det finns två typer av östrogenbehandlingar, den vanligaste vid torra och sköra slemhinnor är att applicera en låg dos av östrogen lokalt i slidan. Det finns krämer eller vagitorier, tabletter som förs upp i slidan med applikator och så finns det receptbelagd vaginalring. Den andra varianten, då tar man östrogenet i form av tabletter, gel eller plåster. Dock föreligger en liten ökad risk för bröstcancer om man har man använt sig av denna metod under mer än tio år.

Östrogenfri behandling: Om anledningen till torra och sköra slemhinnor inte är östrogenbrist, som till exempel graviditet, amning, medicinering eller stress, finns andra östrogenfria alternativ. Det finns vaginal geler eller vagitorier som innehåller mycket fukt med rätt pH och som fäster på slidväggen. Gelen ger slemhinnecellerna en långvarig fuktighet vilket ger cellerna möjlighet att läka och återfå sin elasticitet samt att döda celler rensas bort. Östrogenfria gel kan användas i kombination med lokal östrogenbehandling. Man kan även påverka slemhinnorna inifrån genom tillskott av viktiga vitaminer, mineraler och fettsyror där exempelvis omega-7-fettsyror är extra viktiga. Omega-7 finns bland annat rikligt i havtornsolja. Vitaminer som B2, B3, biotin och vitamin A är också viktiga för väl fungerande slemhinnor.

Intimkräm: Om man lider av torra slemhinnor kan man vara extra känslig för att det uppstår irritation i det yttre intimområdet, till exempel efter rengöring av underlivet. För att förebygga obehag kan man använda en intimkräm som mjukgör den känsliga huden och slemhinnorna i det yttre intimområdet och återställer fettbalansen efter rengöring. Krämernas höga fetthalt bildar en hinna som skyddar slemhinnorna och dämpar friktion. Det finns även intimkrämer som innehåller mjölksyra och rätt pH-värde som gör att kroppens naturliga skyddsfunktioner stärks och skadliga bakterier får svårare att orsaka lukt, irritation och obehag.

Tips vid torra och sköra slemhinnor

Alla som någon gång haft torra och sköra slemhinnor vittnar om att det är jobbigt. Både fysiskt och psykiskt eftersom det är en av de frågor som man pratat tyst om.  Lyckligtvis har det nu börjat förändrats och idag ser vi en ökad öppenhet att prata om kvinnorelaterade besvär på ett mer otvunget sätt. Det är trots allt en naturlig del av livet och det finns ingen anledning att bita ihop och lida i det tysta.  Du är långt ifrån ensam med att uppleva besvär med torra och sköra slemhinnor.

Tala med din läkare eller gynekolog eller rådfråga på ditt apotek för att hitta den behandlingsmetod som passar dig bäst. Om du upplever besvär i samband med njutning och samliv, prata med din partner och använd glidmedel.


Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: