Ange ditt sökord

Alla kvinnor kan drabbas av torra och sköra slemhinnor, orsaken kan vara allt från klimaktieriet och graviditet till upprepade urinvägsinfektioner. Foto: Shutterstock

Alla kvinnor kan drabbas av torra och sköra slemhinnor, orsaken kan vara allt från klimaktieriet och graviditet till upprepade urinvägsinfektioner. Foto: Shutterstock

Glidmedel kan ge dig ett bättre samliv så finns det ingenting att skämmas för, tänk på glidmedlet som ett hjälpmedel som kan göra ditt liv extra skönt. Foto: Shutterstock

Glidmedel kan ge dig ett bättre samliv så finns det ingenting att skämmas för, tänk på glidmedlet som ett hjälpmedel som kan göra ditt liv extra skönt. Foto: Shutterstock

Torra och sköra slemhinnor – är du drabbad?

De allra flesta kvinnor har någon gång upplevt torrhet och sköra slemhinnor. Förutom att ge besvär som irritation och klåda kan det även öka risken för urinvägsinfektioner och slidkatarr och påverka samlivet.

Annons:

Torra slemhinnor är ett allt vanligare problem för många kvinnor i alla åldrar. Det finns hjälpmedel som kan lindra obehag och förbättra livskvaliteten för dig som har besvär med torra och sköra slemhinnor. Lokalt östrogen, men även östrogenfria alternativ, kan användas för att minska besvären.

Så ser torra slemhinnor ut

Normalt ska slemhinnan vara rosafärgad, fuktig och veckad. Men vid torrhet, framför allt i menopausen (tiden efter den sista menstruationen), blir slemhinnan istället uttunnad, blek och slät. Den blir känsligare för nötning och mindre elastisk.

Vanligast är torra slemhinnor några år efter sista menstruationen.  Det är även vanligt att kvinnor får torra slemhinnor i underlivet efter förlossning, eller under amningsperioden, då östrogennivåerna är låga.

Orsaker till torra och sköra slemhinnor

Ibland förknippas inte torra slemhinnor med klimakteriebesvär såsom östrogenbrist ,vilket leder till att kvinnor glömmer att ta upp torra och sköra slemhinnor vid sitt läkarbesök. Det finns också undersökningar som visar att var fjärde kvinna som hormonbehandlas fortfarande har problem med torra slemhinnor.

Det är dock inte bara kvinnor i klimakteriet som drabbas av sköra slemhinnor, du kan till exempel få hormonförändringar i samband med graviditet eller amning som också kan påverka dina slemhinnor. Psykologiska faktorer som stress, viss medicinering och sjukdom kan ge liknande symtom och besvär.

Vanliga orsaker till torra och sköra slemhinnor:

 • Klimakteriet
 • Graviditet
 • Nybliven mamma
 • Läkemedel
 • Diabetes
 • Upprepade urinvägsinfektioner
 • Psykologiska faktorer som stress

Symtom vid torra och sköra slemhinnor

Det finns symtom som kan förknippas med torra och sköra slemhinnor, många av dem beror på att slemhinnans elasticitet försämras.

 • Irritation
 • Klåda
 • Urinläckage
 • Flytningar
 • Slidkatarr
 • Samlagssvårigheter
 • Täta urinvägsinfektioner

Torra och sköra slemhinnor – är jag drabbad?

Här följer ett antal påståenden, svara på frågorna för att se om de stämmer med din upplevelse och din situation. Om du vill kan du sedan ta med dig detta till din läkare för att på så vis enkelt öppna en dialog kring dina besvär.

Är du drabbad?

☐ Min mens är oregelbunden.

☐ Min mens har upphört helt.

☐ Jag upplever sveda i underlivet.

☐ Det gör ont och svider när jag kissar.

☐ Jag behöver kissa oftare än förr.

☐ Jag har svårigheter att hålla tätt.

☐ Jag har återkommande urinvägsinfektioner, obalans (slidkatarr) och/eller svampinfektion.

☐ Jag upplever torrhetskänsla och smärta vid samlag.

☐ Jag har fått en minskad sexlust.

☐ Jag är gravid, har nyligen fött barn eller ammar.

Har du svarat ja på ett eller flera av påståendena ovan, ta då kontakt med din vårdmottagning och boka tid hos en läkare  som kan hjälpa dig med råd, behandling och tips.

Behandling vid torra och sköra slemhinnor

Om anledningen till torra och sköra slemhinnor är östrogenbrist så finns det olika typer av östrogenbehandlingar. En behandling med östrogen innebär att man ersätter den minskade mängd könshormon som kroppen själv ska producera.

Östrogenbehandling: Vid torra slemhinnor i underlivet behandlar man vanligen med lokalt östrogen, genom att applicera en låg dos av hormonet  i slidan. Det finns krämer eller vagitorier, tabletter som förs upp i slidan med applikator och så finns det receptbelagd vaginalring. Lokalt östrogen har bara effekt i slidan, och dosen är för låg för att ha några effekter på resten av kroppen. Lokalt östrogen ökar inte risken för bröstcancer eller gynekologisk cancer.

Östrogenfri behandling: Om anledningen till torra och sköra slemhinnor inte är östrogenbrist, eller om kvinnan av någon anledning inte vill eller kan behandla med hormoner,  finns det östrogenfria alternativ. Det finns vaginala geler eller vagitorier som innehåller mycket fukt med rätt pH och som fäster på slidväggen. Gelen ger slemhinnecellerna en långvarig fuktighet vilket ger cellerna möjlighet att läka och återfå sin elasticitet samt att döda celler rensas bort. Viktigt att du frågar ditt apotek om en sådan produkt med låg osmolalitet för att säkra att fukt verkligen avges till slemhinnan. En produkt med hög osmolalitet kommer nämligen att ta fukt från slemhinnan istället, och i förlängningen göra den torrare. Östrogenfria geler kan användas i kombination med lokal östrogenbehandling.

Intimkräm: Om man lider av torra slemhinnor kan man vara extra känslig för att det uppstår irritation i det yttre intimområdet, till exempel efter rengöring av underlivet. För att förebygga obehag kan man använda en intimkräm som mjukgör den känsliga huden och slemhinnorna i det yttre intimområdet och återställer fettbalansen efter rengöring. Krämernas höga fetthalt bildar en hinna som skyddar slemhinnorna och dämpar friktion. Det finns även intimkrämer som innehåller mjölksyra och rätt pH-värde som gör att kroppens naturliga skyddsfunktioner stärks och skadliga bakterier får svårare att orsaka lukt, irritation och obehag.

Tips vid torra och sköra slemhinnor

Alla som någon gång haft torra och sköra slemhinnor vittnar om att det är jobbigt. Både fysiskt och psykiskt  jobbigt, eftersom det är en av de frågor som man länge talat tyst om.  Lyckligtvis har det nu börjat förändrats och idag ser vi en ökad öppenhet att prata om kvinnorelaterade besvär på ett mer otvunget sätt. Det är trots allt en naturlig del av livet och det finns ingen anledning att bita ihop och lida i det tysta.  Du är långt ifrån ensam med att uppleva besvär med torra och sköra slemhinnor.

Tala med din läkare eller barnmorska,  eller rådfråga på ditt apotek, för att hitta den behandlingsmetod som passar dig bäst. Om du upplever besvär i samband med njutning och samliv, prata med din partner och använd glidmedel.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: