Ange ditt sökord

En almanacka kan vara ett bra sätt att se om din mens är regelbunden, men det finns även appar till smartphone. Foto: Shutterstock

En almanacka kan vara ett bra sätt att se om din mens är regelbunden, men det finns även appar till smartphone. Foto: Shutterstock

Oregelbunden mens – orsaker och behandling

Oregelbunden mens betyder att mensen inte följer en regelbunden rutin var fjärde vecka. Alla kvinnor har inte samma längd på sin naturliga menscykel (tiden mellan första dagen man har mens och tiden nästa mens börjar), och många har lite oregelbunden mens då och då.

Annons:

Oregelbunden mens brukar räknas som under 21 dagar eller över 35 dagar mellan menscyklerna. Om man vill hålla koll på sin mens kan det vara bra att skriva in den i en almanacka. Det finns även olika appar till mobilen där man kan registrera den. När man noterar sin mens är det lättare att upptäcka om den t ex är oregelbunden. Oregelbunden mens kan uppkomma av flera olika orsaker, och i de allra flesta fall rättar den till sig på egen hand.

Oregelbunden mens kan göra att det blir svårare att bli gravid. Orsaken är att det blir svårt att veta exakt när ägglossningen sker. Vid ägglossningen är man som mest fertil och har störst chans att bli med barn.

Orsaker till oregelbunden mens

Några vanliga orsaker till oregelbunden mens är:

 • Stress
 • Att man precis börjat få sin mens
 • Preventivmedel
 • Bantning och andra viktförändringar
 • Att man precis varit gravid
 • Att man närmar sig klimakteriet
 • Hormonell obalans

Stress

Olika typer av stress kan göra ett mensen blir oregelbunden. Det kan handla om stresstoppar kopplat till t ex arbete, studier eller privatlivet. Även miljöombyten som flyttar, resor och liknande kan utlösa stressreaktioner i kroppen som påverkar menscykeln.

Precis börjat få mens

Det är vanligt att ha oregelbunden mens när man precis börjat få sin mens. Orsaken är att ägglossningen ofta inte kommit igång. Oregelbunden mens i början brukar rätta till sig på egen hand när ägglossningen kommit igång och menscykeln stabiliserats.

Preventivmedel

I de flesta fall hjälper preventivmedel som p-piller till att hålla mensen regelbunden. Den kan dock bli oregelbunden om man glömmer att ta någon dos, eller om man nyligen slutat med ett preventivmedel.

Bantning och andra viktförändringar

Bantningskurer, dieter och annan kraftig viktnedgång kan rubba menscykeln och leda till oregelbunden mens. Intensiv träning kan vara en annan faktor som påverkar menscykeln. Även övervikt kan leda till oregelbunden eller utebliven mens.

Efter graviditet

Det kan ta ett tag innan mensen återgår till det normala efter graviditet och amning. Oregelbunden eller utebliven mens under den första perioden efter födseln är inte ovanligt. Den brukar bli som vanligt igen efter att man slutat amma och hormoner hamnat i balans igen.

Klimakteriet

När man närmar sig klimakteriet börjar mensen komma mer oregelbundet. Klimakteriet är perioden när menstruationen upphör, och oregelbunden och utebliven mens kan vara en del av övergången. Vissa har besvär under perioden medan andra mår ungefär som vanligt. Det är vanligt att mensen brukar bli oregelbunden när man är över 40 år.

Hormonell obalans

Hormonell obalans kan leda till oregelbunden eller utebliven mens. Man kan ha för mycket testosteron, manligt könshormon, i kroppen som leder till problem. Sjukdomen PCOS, polycystiskt ovarialsyndrom, gör att man bland annat har för mycket testosteron i kroppen och kan leda till besvär med mensen.

Behandling av oregelbunden mens

Ett sätt att komma till rätta med oregelbunden mens är preventivmedel som innehåller hormoner. Denna typ av preventivmedel, t ex p-piller eller p-plåster, kan göra att mensen blir helt regelbunden eller försvinner helt. Om man använder ett preventivmedel som gör mensen oregelbunden kan man prova att byta till ett annat för att se om det fungerar bättre.

När mensen är oregelbunden till följd av yttre faktorer som stress, oro och miljöombyten brukar den bli bra igen efter att det lugnat ner sig. Detsamma brukar oftast gälla efter graviditet och amning; kroppens hormoner behöver tid att komma i ordning igen och återgå till en regelbunden menscykel.

Om du har hormonell obalans till följd av PCOS behandlas orsaker och symtom på PCOS med t ex viktnedgång (om motiverat) och läkemedel med olika hormoner.

När bör man söka vård?

Sök vård på en vårdcentral:

 • Vid besvär som orsakas av oregelbunden mens
 • Om du får mensblödning efter ett år utan mens vid klimakteriet
 • Vid utebliven mens i över ett halvår (inget hormonellt preventivmedel)
 • Om du vill bli gravid och har oregelbunden mens
Annons:

Källor:

1177.se

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.