Ange ditt sökord

Ryggtavlan är en vanlig lokalisation för åldersvårtor. Foto: Shutterstock

Ryggtavlan är en vanlig lokalisation för åldersvårtor. Foto: Shutterstock

Åldersvårta (mjällvårta, seborroisk keratos)

Många i befolkning drabbas med ökande ålder av denna typ av godartade hudförändring som har en hel drös olika benämningar - åldersvårta, mjällvårta, seborroisk keratos och flera andra namn. Men när ska man söka vård? Kan de vara cancer och finns det någon behandling?

Annons:

Vad är åldersvårtor?

Åldersvårtor är mycket vanliga och ofarliga hudförändringar och ses framför allt hos den äldre befolkningen. Det har många alternativa benämningar, däribland ”mjällvårta”, ”senilvårta”, ”seborroisk keratos”, ”verucca seborroica” och ”gubbmossa”.

Denna typ av hudförändring ses oftast på personer över 50 år, men kan hos vissa börja komma redan i 30-års ålder.

Utseende åldersvårta

Åldersvårtor kan vara ljusbruna, mörkbruna eller svarta. De brukar inte vara svåra att se. Ibland är det som lite mjäll på ytan av förändringen. Det förekommer oftast på överkroppen, det vill säga bröst och rygg samt armar och ansikte.

Hudförändringen kan ibland klia, men det är framför allt ifall den har blivit irriterad eller inflammerad.

Vissa åldersvårtor ger besvär eftersom de sitter på ett olämpligt ställe i kombination med att de ofta sticker upp från övriga hudytan. De besvärande åldersvårtorna sitter ofta under BH-band eller på ögonlock och liknande.

Hur vet jag om det är en åldersvårta?

Åldersvårtor har ofta ett typiskt utseende som man kan lära sig känna igen om man har många. Men om man är minsta osäker på en ny förändring bör en läkare bedöma den, eftersom hudcancer ibland kan likna åldersvårtor och tvärtom. Undersökningen görs genom att läkaren tittar på förändringen, ofta i förstoring med ett så kallat dermatoskop. För en läkare är det ofta enkelt att på detta sätt bedöma om det är en åldersvårta. Men om läkaren är osäker kan den remittera vidare alternativt skicka förändringen eller delar av den på analys. Då tittar en annan läkare på den i mikroskop och kommer med ett utlåtande.

Kan åldersvårtor bli cancer?

Det absolut vanligaste är att åldersvårtor förblir godartade, men det går inte att säkert säga att varje enskild inte kan övergå i hudcancer. Man ska vara observant på förändringar som sker i alla typer av hudförändringar.

Behandling av åldersvårtor

De flesta åldersvårtor behöver inte behandlas och inom vården är det inte säkert att man har möjlighet att behandla sådana godartade förändringar, eftersom man måste lägga resurser på de farliga hudförändringarna. Däremot kan de behöva tas bort om de är lokaliserade på ett ställe så att det medför mekaniska besvär. Ibland tas de bort i samband med utredning, se ovan.

Vissa kliniker, till exempel privata hudkliniker, kan eventuellt erbjuda att skrapa, skära eller frysa bort de som inte skapar andra bekymmer än att vara kosmetiskt besvärande (vilket förstås inte är att förringa). Viktigt att tänka på är dock att det vid denna typ av behandling inte finns någon garanti för att åldersvårtan inte kommer tillbaka.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: