Ange ditt sökord

Annons:
Mia’s krönika: Bestig ”ditt berg” med delmål!

Mia’s krönika: Bestig ”ditt berg” med delmål!

Om man alltid gör det man alltid gjort, får man samma resultat. Ska jag göra något annorlunda måste jag ta ett steg utanför min trygghetszon.

Annons:

Det är inte läskigt, det bara kittlar skönt i magen och spännande saker börjar hända. För du är säkert precis som jag nyfiken på vad som kan hända när vi gör något annorlunda.

Många gånger är målet att ”bli klar”. Jag tror inte man blir klar någon gång. Det är resan till målet som är det som är spännande. Målet är resten av ditt liv. Låt mig ta ett exempel: gå ner i vikt. Många människor jag möter tänker att de ska köpa nya kläder när de når sin målvikt. Det är själva målet. Men om man inte når dit? Det kan kännas som man bestiger ett högt berg när man står framför spegeln och vill arbeta med sin vikt. Mitt tips är att göra berget mindre högt genom att dela upp det på olika nivåer.

Nivåer i form av delmål med en klar och tydlig slutstation. Varje gång du når ett delmål, ge dig själv en klapp på axeln. Och glöm inte att ha kul under resans gång, tro på dig själv! Blir det svårt har du all rätt att ta en paus. Man får ta en paus. Omge dig med personer som ser dig för den du är och som kan vara din hejaklack. Personer som ger dig möjlighet att inte bara se slutmålet utan även delmålen på resan.

När någon gör stora livsstilsförändringar vill många människor i den personens närhet vara stödjande. Men i jakten på att säga de rätta sakerna kan det bli så svårt. Ibland får man inte höra ”de rätta sakerna” och då ska man komma ihåg att det inte alltid är helt lätt för omgivningen heller att alltid förstå, fullt ut, vad man går igenom. Blir det galet, låt inte det påverka dig, res vidare i din riktning.

Jag brukar säga ja till allt. Det slutade med att jag inte längre sa ja till mig själv. Jag lät andra gå före, jag prioriterade andra framför mig själv. Att säga nej är en konst. Jag  jobbar fortfarande med mitt nej-sägande. Det är ibland svårt att inte påverkas av andra och jag försöker omge mig med människor som fyller mig med energi. Då känns det inte längre svårt att säga nej, för säger jag nej till andra kan det faktiskt vara så att jag säger ja till mig själv. Och då kan jag ta mig vidare, utan att stanna upp!

Stannar du i din trygga zon finns risken att du inte får energi nog att flytta till en bättre plats. Vad din bättre plats är, det vet bara du. Vill du ha en förändring, vill du se bestående resultat, då är min rekommendation att kliva ut i det som känns nytt. Det som känns spännande. Där du har möjlighet att fånga din nya kraft och träffa en massa underbara människor som kommer se dig för den du är.

Varje disciplinerad ansträngning ger mångdubbel belöning – lycka till med din resa till målet, och glöm inte att fira varje delmål som en vinst.

Vem vet, vi kanske möts på vägen!

Mia 

 

Annons:

Sedan 2003 arbetar Mia Ånemyr med livsstilsplanering och kostfrågor, är debattör och författare. Mia Ånemyr har gett ut tre böcker, Mellanmål på väg i två upplagor & Adrians Kalasbok - naturligt gott. Mia Ånemyr har även haft en rad mediala framgångar. Mer information på https://miaanemyr.se/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: