Ange ditt sökord

Annons:

"Resan" på akutmottagningen blir lång.

Dags för trombosprofylax i akutmottagningens väntrum?

Annons:

En fredagskväll fick jag anledning att uppsöka en akutmottagning på ett sjukhus i Stockholm. Hårda väntrumsstolar stod uppradade utmed de tre väggarna, jag tog den sista lediga sittplatsen. På väggen mittemot hängde fem abstrakta konstverk vilka kringgärdade en klocka där man nogsamt kunde notera tidens plågsamt långsamma gång. Strax intill ett väggfast tidningsställ med några äldre tummade upplagor av 1177.

Lång väntan – svullna anklar

En timme, två timmar, den hårda stolkanten klämde åt poplitea kärlen. Anklarna svullnade – benen i kors, höger över vänster, vänster över höger… Växelbensövningarna hjälpte föga. Tre timmar, fyra timmar… tankarna gick till att jag var på flygresa, tidsmässigt började jag nu närma mig ”Alicante”. Som tidsfördriv Googlade jag fram hälsorisker vid långresor och fann en artikel om sådana i Läkartidningen. (1). Några riktigt bra studier tycktes inte ha gjorts men allmänna goda råd kunde ändå delges i artikeln. Man fokuserade förstås kring risken för blodpropp och denna är avhängig resenärens hälsoprofil. Nedsatt rörlighet, övervikt och annan sjuklighet var sannolika riskfaktorer för trombosbildning.

Jag betraktade mina ”medpassagerare”, som långsamt omsattes i väntrummet, och de olika gånghjälpmedlen som fyllde rummet underströk att vi alla var mer eller mindre till åren komna. Troligen hade flera av oss en dosett i ” handbagaget”, och som sådant prydligt instoppat under stolen. Fem timmar…”passerar” nog nu Gran Canaria. Läser vidare: undvik överdrivet alkoholintag och alltför långa sömnperioder, såvida man inte kan inta normal sovställning, två helt orealistiska råd i den befintliga situationen, framför allt det förstnämnda.

“Resan på akutmottagningen”

Stödstrumpor rekommenderas varmt och om man är en högrisk-resenär kan det vara aktuellt med lågmolekylärt heparin. Jag insåg nu att jag borde ha varit betydligt bättre förberedd inför ”resan” på akutmottagningen

Blev så småningom väl omhändertagen på jourens undersökningsrum och kunde checka ut efter sex timmar. Men det finns de väntrumspatienter som ”flugit” sträckan Arlanda – Bangkok och om oturen varit framme också fått ta ”första flyget” hem igen.

Är det dags att tillhandahålla stödstrumpor eller i vissa förekommande fall utvidgad trombosprofylax i akutmottagningarnas väntrum…?

Peter Benno

Leg läk, med dr

Referens

Lethagen S. Jet ”leg” på flygresan: myt eller verklighet? Ökad risk för blodpropp hos predisponerade individer. Läkartidningen 2001; 98:2013–14.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: