Ange ditt sökord

Vid låg zinknivå kan det vara nödvändigt att förändra kosthållningen och/eller ta zink som kosttillskott. Bland annat spenat är rikt på zink. Foto: Shutterstock

Vid låg zinknivå kan det vara nödvändigt att förändra kosthållningen och/eller ta zink som kosttillskott. Bland annat spenat är rikt på zink. Foto: Shutterstock

Zinkbrist – är du drabbad?

Zink är ett essentiellt spårämne hos människan. Zink finns i hundratalet specifika enzymer och är en av de mest förekommande metallerna i kroppen efter järn och den enda metall som förekommer i alla enzymklasser.

Annons:

Det finns 2-4 gram zink fördelade över hela den mänskliga kroppen.

Zink, ett livsviktigt ämne för kroppen

Mest zink finns i hjärnan, muskler, ben, njure och lever, med de högsta koncentrationerna i prostatan och delar av ögat. Sperma är särskilt rik på zink, vilket är en viktig faktor för prostatakörtelns funktion och de reproduktiva organen. Zink är avgörande för att sårskador ska läka effektivt.

I hjärnan är zink lagrat i specifika synaptiska vesiklar och kan förändra hjärnans retbarhet. Den spelar en nyckelroll i synaptisk plasticitet och därigenom i lärandet. Zinkets roll i ämnesomsättningen har en avgörande betydelse för normal funktion av hjärnan och det centrala nervsystemet.

Varför behöver man analysera provet?

Zinktest görs för att avgöra om du lider av zinkbrist eller, i ovanliga fall, zinköverskott.

Om jag har ett lågt värde – vad betyder det?

Zinkbrist inträffar antingen för att den inte absorberas från kosten (överskott av koppar eller järn påverkar absorptionen) eller för att det försvinner efter absorption (vanligen via inre eller yttre blödningar).

Brist kan också bero på att zink i kosten saknas (om en patient exempelvis får sin näring helt via dropp) eller på grund av zinket i kosten är bundet till fibrer och inte är tillgängligt för absorption.

Andra sjukdomar som orsakar zink

Zinkutarmning sker hos brännskadepatienter som förlorar zink i utsöndringar från sina brännsår. Levercirros kan också orsakar zinkförlust. Andra sjukdomar som orsakar låga zinknivåer är bland annat ulcerös kolit och Crohns sjukdom. Även anorexi och undernäring leder till låga zinknivåer.

Vid låg zinknivå kan det vara nödvändigt att förändra kosthållningen och/eller ta zink som kosttillskott.

Om jag har ett högt värde – vad betyder det?

Zinköverskott kan i vissa fall störa upptaget av koppar i kroppen och leda till brist på detta spårämne. Men zinköverskottet passerar vanligen genom mag-tarm-kanalen och utsöndras i avföringen.

Överskottet av den del som absorberas utsöndras i urinen.

Annons:

Artikeln publicerad i samarbete med www.werlabs.se

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: