Ange ditt sökord

För de som drabbas av attackvisa förmaksflimmer kan det nu visa sig att yoga kan förbättra livskvaliteten enligt en ny svensk studie. Foto: Shutterstock

För de som drabbas av attackvisa förmaksflimmer kan det nu visa sig att yoga kan förbättra livskvaliteten enligt en ny svensk studie. Foto: Shutterstock

Yoga kan förbättra livskvaliteten hos hjärtpatienter

För de uppemot två procent av svenskarna som varje år drabbas av attackvisa förmaksflimmer kan yoga visa sig förbättra livskvaliteten.

Annons:

Det enligt en ny svensk studie. som publiceras i European journal of cardiovascular nursing.

Hjärtat orkar inte pumpa runt blodet

Omkring två procent av befolkningen drabbas av attackvisa förmaksflimmer. Vid förmaksflimmer orkar inte hjärtat pumpa runt blodet så effektivt som det behöver för att fungera normalt.

Det i sin tur kan leda till att den drabbas upplever yrsel, andnöd, svettningarna, svaghetskänslor, illamående, svimningar och bröstsmärtor.

Yogapass ökade livskvaliteten

I studien delade man upp totalt 80 patienter i två separata grupper. Den ena gruppen fick utföra yoga och den andra gruppen fick vara kontrollgrupp. När man sammanställde ett frågeformulär tolv veckor in i studien visade det sig att patienterna som genomfört yoga hade högre livskvalitet jämfört med kontrollgruppen.

Den grupp som hade yogat hade även lägre blodtryck och lägre puls än kontrollgruppen.

Återfår självkontroll

Maria Wahlström är doktorand vid Karolinska institutet och sjuksköterska på Sophiahemmet i Stockholm. I ett pressmeddelande konstaterar hon att många patienter som har attackvisa förmaksflimmer inte kan leva sina liv på det sätt de vill.

Det finns idag inget botemedel mot attackvisa förmaksflimmer men Maria Wahlström menar att “yoga kan förbättra livskvaliteten för patienter med attackvisa förmaksflimmer då det ger dem en metod att återfå en del självkontroll över deras symptom i stället för att känna sig hjälplösa”. Nu har ska man göra en mer utförlig studie för att undersöka effekterna,

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: