Ange ditt sökord

Särskilt kvinnor med högt blodtryck eller övervikt som löper en risk att drabbas av sömnapné. Foto: Shutterstock

Särskilt kvinnor med högt blodtryck eller övervikt som löper en risk att drabbas av sömnapné. Foto: Shutterstock

Vanligt med sömnapné hos kvinnor

Sömnapné har tidigare ansetts vara ett problem hos främst män men nu visar forskning att sömnapné med ofrivilliga andningsuppehåll nattetid även är vanligt hos kvinnor.

Annons:

Det är forskare vid Umeå och Uppsala universitet som har studerat 400 kvinnor och konstaterar att ungefär hälften av kvinnorna lider av sömnapné.

Högt blodtryck eller övervikt riskfaktorer

Den nya studien som är publicerad i tidskriften European Respiratory Journal visar att det är särskilt kvinnor med högt blodtryck eller övervikt som löper en risk att drabbas av sömnapné, det vill säga upprepade andningsuppehåll under sömnen.

Av de 400 kvinnorna i studien led 80 procent av kvinnorna med högt blodtryck och 84 procent av kvinnorna med fetma av sömnapné. Särskilt allvarlig sömnapné såg man hos 31 procent av kvinnor med fetma och som var mellan 55 – 70 år.

Överraskande resultat

Eftersom man tidigare ansett att sömnapné främst varit ett problem hos män säger sig forskarna vara överraskade av de resultat den nya studien redovisat.

Karl Franklin är docent vid Institutionen för kirurgisk och perioperativ vetenskap och säger att resultaten förutom att överraska även måste användas till att öka medvetenheten inom vården att sömnapné är vanligt även bland kvinnor. Och då särskilt kvinnor som har högt blodtryck och övervikt.

Mer läsning:

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: