Ange ditt sökord

HIV-celler i blodet. Foto: Shutterstock

HIV-celler i blodet. Foto: Shutterstock

Världens första hemmatest för HIV godkänt

Den amerikanska regeringen har nu godkänt ett nytt HIV-test, OraQuick, för hemmabruk.

Annons:

FDA (mat- och läkemedelsförvaltningen) räknar med att det i bästa fall skulle kunna upptäcka 45 000 HIV-fall och dessutom förhindra 4 000 nya fall om året.

Viktigt att lära sig vad det innebär att ha HIV

Blane Hollinger arbetar för FDA och är professor i bland annat epidemiologi. Till MedPage Today säger han att en viktig del i det nya testet är att de personer som får ett positivt resultat lär sig vad det innebär och vidtar de försiktighetsåtgärder gentemot såväl sig själva som eventuella sexpartners omedelbart. Detta för att förhindra vidare spridning av HIV.

Inget perfekt test

Testet som tillverkas av OraSure visade felaktigt resultat hos sammanlagt åtta testpersoner av 5 558. Trots detta anser FDA att testet ändå bör godkännas eftersom det skulle kunna användas av högriskpatienter som annars inte skulle testat sig.

För att testa sig används en bomullstuss som gnuggas vid övre och undre tandköttet, man lägger sen tussen i en liten behållare med testvätska. Om användaren har HIV visar sig två färgade streck efter 20 minuter. I anslutning till instruktionen i förpackningen finns även ett telefonnummer till OraQuick’s HIV-stödjcenter dygnet runt för att få vidare hjälp och stöd.

Viss oro

Man uttryckte viss oro för risken att de som testar sig via vården hellre skulle testa sig med ett mer diskret hemmatest. Men även om hemmatestet var något mindre precist än om samma test utfördes inom vården ansågs det ändå vara så pass korrekt att ett godkännande rekommenderas. Samtliga FDAs paneldeltagare ansåg dessutom att testet var säkert och effektivt. 

OraQuicks test skulle, om det godkänns i USA, vara det första hemmatestet för HIV som säljs över disk.

Läs allt om HIV/AIDS i den här artikeln

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: