Ange ditt sökord

Enligt studien ledde hög arbetslöshet i åldern mellan 21 och 25 år till ökad sannolikhet för psykisk ohälsa när personerna nådde medelåldern. Foto: Shutterstock

Enligt studien ledde hög arbetslöshet i åldern mellan 21 och 25 år till ökad sannolikhet för psykisk ohälsa när personerna nådde medelåldern. Foto: Shutterstock

Ungdomsarbetslöshet orsakar psykisk ohälsa senare i livet

Arbetslöshet i unga år går inte obemärkt förbi. Enligt en studie från Umeå universitet ökar sannolikheten att drabbas av psykisk ohälsa i medelåldern.  

Annons:

Resultatet visar att ju mer arbetslöshet och ju fler tillfälliga anställningar man har haft under livet, desto sämre blir den psykiska hälsan.

Ville se långsiktiga effekter av ungdomsarbetslöshet

I studien, som leddes utav Anne Hammarström, professor i folkhälsovetenskap, följde man de som gick ut årskurs nio i Luleå 1981 och 1989. För att visa på långsiktiga effekter av ungdomsarbetslöshet återkom man till dessa personer när de var i 20- och 40-årsåldern. 

Vid varje tillfälle ställde man samma frågor som rörde exempelvis sömnlöshet, nedstämdhet och oro. 

Allvarligt att effekten av psykisk ohälsa kvarstod

Forskarna kunde sedan se att hög arbetslöshet i åldern mellan 21 och 25 år ledde till ökad sannolikhet för psykisk ohälsa när personerna nådde medelåldern. Den kvarstående effekten på hälsan visade sig vara oberoende av vad som hände senare i livet, vilket i sig är allvarligt.

Man såg också att de som startade sitt yrkesliv under lågkonjunkturen betalade ett extra högt pris för sin hälsa på sikt. 

Resultat jämförbara med hela landet

Anne Hammarström förklarar att arbetslösheten verkar påverka både kropp och själ, en känsla som verkar finnas kvar även om man fått jobb. 

Resultaten från studien om de långsiktiga effekterna av ungdomsarbetslöshet är även något som är jämförbart med resten av landet, säger Anne Hammarström.  

Annons:

Källor:

Sveriges Radio

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: