Ange ditt sökord

Enligt undersökningen är det 62 procent av den svenska befolkningen som ställer sig bakom förslaget om exponeringsförbud. Foto: Shutterstock

Enligt undersökningen är det 62 procent av den svenska befolkningen som ställer sig bakom förslaget om exponeringsförbud. Foto: Shutterstock

Ungdomar positiva till exponeringsförbud av tobaksprodukter

Det finns ett starkt stöd i Sverige till att införa ett förbud mot att tobaksprodukter exponeras i butik. Bland ungdomarna är det 80 procent som är positiva till förbudet. Bland de unga som själva röker stödjer två tredjedelar förslaget.

Annons:

Det visar en undersökning genomförd av Demoskop, på uppdrag av Cancerfonden.

62 procent av svenska befolkningen stödjer förslaget

Exponeringsförbud innebär att alla tobaksprodukter placeras i stängda skåp utom synhåll för kunderna.

Förslaget om exponeringsförbud av tobaksprodukter i butik presenterades av Tobaksdirektivsutredningen i fjol och förslaget har fått starkt stöd. Enligt undersökningen är det 62 procent av den svenska befolkningen som ställer sig bakom förslaget. Bland unga mellan 15 och 18 år är det hela fyra av fem ungdomar som gärna ser att exponering av tobak förbjuds. Även bland de ungdomar som själva röker är det en majoritet, två tredjedelar, som är för ett exponeringsförbud. 

Kampanjen Tobaksfria barn uppmanar till lagändring

Som en uppmaning till riksdagen att genomföra lagändringen går nu Cancerfonden, Hjärt-Lungfonden och A Non Smoking Generation samman i kampanjen Tobaksfria barn för att skydda barn och unga att exponeras för tobaksprodukter.

Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden, säger i ett pressmeddelande att exponeringsförbudet är en enkel åtgärd som skulle kunna skydda framtida generationer mot tobakens allvarliga hälsokonsekvenser.

Flera länder har redan infört förbudet

Det är vetenskapligt bevisat att exponering av tobak lockar unga till rökning och cirka hälften av de unga tror att synliga cigarettpaket i butiker får ungdomar att röka mer. Därför har man i flera länder infört ett exponeringsförbud för att skydda barn och unga. Några av länderna som infört förbudet är våra grannländer Norge och Finland, men även Storbritannien, Irland, Australien, Kanada, Ryssland och Thailand. 

I Sverige har vi målet om att vara ett rökfritt land 2025 och då kan vi inte tillåta att en direkt hälsofarlig produkt innehar den bästa platsen i butiken, menar Kristina Sparreljung. 

 
Annons:

Källor:

Hjärt-Lungfonden

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: