Ange ditt sökord

En underaktiv sköldkörtel kan orsaka symptom som viktökning, trötthet, torr hud, förstoppning, en känsla av att vara för kall, eller täta menstruationer. Foto: Shutterstock

En underaktiv sköldkörtel kan orsaka symptom som viktökning, trötthet, torr hud, förstoppning, en känsla av att vara för kall, eller täta menstruationer. Foto: Shutterstock

TSH – så kontrolleras eventuella sköldkörtelproblem

Sköldkörteln är en hormonproducerande körtel lokaliserad på halsen, strax under struphuvudet och utmed sidorna på luftstrupen. Det är relativt vanligt med sköldkörtelsjukdomar och de drabbar fem procent av befolkningen.

Annons:

Sköldkörtelns hormoner går direkt ut i blodet och påverkar ämnesomsättningen. Sköldkörtelhormonerna är viktiga bland annat för normal tillväxt under uppväxten.

Kontrollerar sköldkörtelproblem

Ett sköldkörtel-hormon-blodprov (TSH) används för att kontrollera sköldkörtelproblem. TSH produceras när hypothalamus släpper ett ämne som kallas tyrotropin hormon (TRH).

TRH får då hypofysen att släppa TSH. TSH får i sin tur sköldkörteln att göra två hormoner: trijodtyronin (T3) och tyroxin (T4). T3 och T4 hjälper till att kontrollera kroppens ämnesomsättning.

Barn behöver sköldkörtelhormon för att utvecklas

Trijodtyronin (T3) och tyroxin (T4) behövs för normal tillväxt av hjärnan, speciellt under de första 3 åren i livet. Ett spädbarn vars sköldkörtel inte producerar tillräckligt med sköldkörtelhormon (medfödd hypotyreos) kan i svåra fall få problem med att utvecklas korrekt.

Äldre barn behöver också sköldkörtelhormon att växa och utvecklas normalt. Detta test kan göras samtidigt som tester för att mäta T3 och T4.

Varför behöver man analysera provet?

En underaktiv sköldkörtel (hypotyreos) kan orsaka symptom som viktökning, trötthet, torr hud, förstoppning, en känsla av att vara för kall, eller täta menstruationer. En överaktiv sköldkörtel (hypertyreos) kan orsaka symptom som viktnedgång, snabb puls, nervositet, diarré, en känsla av att vara för varm, eller oregelbundna menstruationer.

Ett test för tyroidstimulerande hormon (TSH) kan göras av flera skäl:

  • För att ta reda på om sköldkörteln fungerar som den ska.
  • Hitta orsaken till en underaktiv sköldkörtel (hypotyreos). TSH-nivåerna kan hjälpa till att avgöra om hypotyreos beror på en skadad sköldkörtel eller någon annan orsak (exempelvis problem med hypofysen eller hypotalamus).
  • Hålla koll på behandling med sköldkörtelersättningsmedicin för människor som har hypotyreos.
  • Hålla koll på sköldkörtelns funktion hos personer som behandlas för hypertyreos. Denna behandling kan inkludera medicin (tyreostatika), kirurgi, eller strålningsterapi.
  • Dubbelkolla diagnos av en underaktiv sköldkörtel hos ett nyfött barn (medfödd hypotyreos).

Gör test om du har en välbehandlad hypotyreos

Annons:

Artikeln är publicerad i samarbete med www.werlabs.se

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: