Ange ditt sökord

Underlivsbesvären beror på att mängden av könshormonet östrogen i kroppen minskar innan och under klimakteriet. Foto: Shutterstock

Underlivsbesvären beror på att mängden av könshormonet östrogen i kroppen minskar innan och under klimakteriet. Foto: Shutterstock

Tre av tio kvinnor har underlivsbesvär – varje månad

Tre av tio kvinnor över fyrtio år har underlivsbesvär varje månad. Högre upp i åldrarna upplever dessutom många besvär i underlivet så ofta som varje vecka.

Annons:

Det visar en ny Novus-undersökning* som genomförts på uppdrag av Exeltis.

Balanserad mekanism som kan påverkas

Den vaginala slemhinnan är mjuk och smidig tack vare en noggrant balanserad mekanism som upprätthåller rätt fuktighet och mjukhet. Vid vissa tidpunkter i en kvinnas liv, till exempel i klimakteriet kan dock denna känsliga balans rubbas.

Klimakteriet upplevs på olika sätt och varierar från person till person. Några av de vanligaste underlivsbesvären som upplevs är:

  • klåda
  • sveda
  • irritation
  • torra och sköra slemhinnor

Mest besvär i klimakteriet

Novus-undersökningen visar att tre av tio kvinnor över 40 har besvär i underlivet minst någon gång i månaden eller till och med oftare.

Dessutom upplever hela 17 procent i åldergruppen 50-59 år att de har besvär i underlivet så ofta som varje vecka.

Vill se långvarig effekt av behandling

Underlivsbesvären beror på att mängden av könshormonet östrogen i kroppen minskar innan och under klimakteriet. Vävnaderna i slidan blir tunnare och torrare, vilket gör att slemhinnorna kan behöva återfuktas för att bli av med besvären. 

Det viktigaste när det kommer till behandling, visar undersökningen, är att inte behöva behandla varje dag. De som svarat på undersökningen ser hellre att effekten är långvarig.

Annons:

*Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Exeltis under 3–9 oktober 2019. Totalt 1000 webbintervjuer genomfördes i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel bland ett riksrepresentativt urval av kvinnor i åldern 40–65 år.  

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: