Testikelcancer

Testikelcancer

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2009-11-06
Uppdaterad: 2014-08-14
Författare: Redaktionen

Testikelcancer är den vanligaste cancerformen hos män i åldern 20 till 45 år. Varje år drabbas 250 till 300 män i Sverige. Orsaken är inte helt känd. Testikelcancer är en sjukdom med mycket god prognos och mer än 95 procent botas för gott.

Testikelcancer är vanligast bland unga män. Majoriteten av dem som drabbas är mellan 20 och 40 år. Prognosen vid testikelcancer är mycket god och mer än 95 procent botas för gott. Det vanligaste symtomet är att en testikel har blivit större eller känns svullen. Det kan också kännas som en förhårdnad i testikeln. Bara hälften av patienterna har ont eller värk i testikeln. En del män klagar på en diffus värk eller tyngdkänsla i pungen.
Förstoring eller förhårdnad i en testikel kan också orsakas av en infektion som ska behandlas med antibiotika. Därför är det alltid viktigt att söka läkare om en testikel har blivit större eller gör ont.

Orsaken till testikelcancer är inte helt känd men det finns en ökad risk att drabbas om testikelcancer funnits hos släktingar. Sjukdomen förekommer oftare hos män vars testiklar inte har glidit på plats i pungen.

Det finns två former av testikelcancer.
• Seminom drabbar män i åldrarna 30–45 år. Cancern upptäcks ofta innan den har spridit sig.
• Non-seminom drabbas oftast män mellan 20 och 30 år. Cancern växer snabbt och kan sprida sig på bara några veckor eller månader.
Undersökning
Vid en undersökning känner läkaren på testikeln med händerna. Därefter görs ett ultraljud för att se om någon tumör syns. Om det skulle vara fallet skrivs en remiss till en urologklinik.

Behandling
Om misstankar om cancer finns så opereras testikeln bort och undersöks sedan i mikroskop. Då får man svaret om det är cancer och vilken cancertyp det är. Efter operation kan det ibland bli aktuellt med cytostatika och ibland strålbehandling så att cancern inte ska sprida sig. Efter operation och annan behandling blir de allra flesta helt friska. Ibland gör behandlingen att man blir steril, därför kan man få frysa in spermier, för att längre fram ändå ha möjlighet att få biologiska barn.

Sök vård
Det är bra om man själv undersöker sin pung någon gång i månaden, särskilt om sjukdomen finns i släkten eller om man har en testikel som vandrat ner sent. Kontakta vårdcentral om:
• din ena testikel har förändrats i storlek, eller känns svullen eller knölig
• du har diffusa smärtor eller en tyngdkänsla i pungen

Läs mer om prostatacancer här

Läs mer om cancer här

 

Veckans fråga

Två veckor kvar till jul, känner du av julstressen?

Nyhetsbrev

E-postadress