Ange ditt sökord

Det kan ha sina fördelar att ta selfies visar en ny studie. Foto: Shutterstock

Det kan ha sina fördelar att ta selfies visar en ny studie. Foto: Shutterstock

Ta en selfie – må bättre!

Att ta selfies eller dela härliga bilder med dina nära och kära kan faktiskt vara bra för välbefinnnadet.

Annons:

Det visar en studie från University of California som publicerats i tidskriften Psychology of Well-Being.

Dokumentera vardagen

I studien ingick 41 college studenter, 28 kvinnor respektive 13 män. Forskarna följde under fyra veckor deras vardagliga skolrutin som att gå på lektioner och genomföra skolarbete hemma.

Under veckorna som studien pågick ombads deltagarna genomföra olika moment olika veckor.

Ta selfies

Första veckan var en så kallad kontrollvecka där studenterna ombads dokumentera deras känsloläge och humör tre gånger per dag med hjälp av en app. Studenterna ombads även att skriva ner händelser under dagen som kunde påverkat hur de mådde och kände sig.

De restrerande tre veckorna instruerades studenterna att även använda sig av foton för att dokumentera känsloläge och humör.

Tre typer av foton

Deltagarna delades upp i tre randomiserade grupper. Varje grupp skulle ta en av tre typer av fotografier.

Fotografierna skulle vara antingen en selfie där de log, ett foto av någonting som gjorde deltagarna glada eller en bild av någonting som deltagarna trodde skulle göra någon annan glad. Den sistnämnda bilden skulle dessutom skickas till den personen.

Selfies gav självförtroende

När studien var avslutad hade forskarna fått in mer än 2 000 olika observationer från deltagarna. När de granskade resultatet såg de att uppgifterna som ålagts respektive deltagargrupp i studien gav ett ökat positivt humör i alla grupper. Forskarna menar att skicka bilder till sina vänner kan ha en positiv effekt på de psykiska och emotionella tillståndet hos människan.

Vad forskarna också kunde konstatera var att i gruppen som tog selfies ökade självsäkerheten och de kände sig överlag mer bekväma med sig själva. Sedan tidigare vet man att ökad självsäkerhet och ökad positiv självkänsla ger en positiv effekt på hälsan då motsatsen, låg självsäkerhet och dålig självkänsla kan vara både stressande och riskerar att ge upphov till psykisk ohälsa. 

Prylar kan vara positivt för hälsan

Forskarna konstaterar att även om studien är relativt liten och ojämn mellan könen (fler kvinnor än män deltog) så ger den ändå en inblick hur teknik kan vara positivt för hälsan. Tidigare forskning har visat att sociala medier och teknik kan vara stressande och ge upphov till allt från sömnproblem till prestationsångest. Den aktuella studien visar på att teknik även kan vara positivt.

I ett uttalande säger en av forskarna vid universitetet att det finns ett ökande intresset att studera de positiva effekterna av teknik och att den aktuella studien visar att tekniska prylar ibland kan vara till positiv fördel för användarna.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: