Ange ditt sökord

Lyckoforskning i Sverige – en ny era. Foto: Getty Images

Lyckoforskning i Sverige – en ny era. Foto: Getty Images

Sverige världsledande inom lyckoforskning

Sverige tar ett banbrytande steg in i framtiden genom att etablera sig som en global ledare inom lyckoforskning. Handelshögskolan har nyligen invigt sitt nya forskningscenter för lycka, och i samband med detta har Micael Dahlen utnämnts till världens första professor i lycka. Detta historiska ögonblick markerar en viktig milstolpe i den svenska akademiska världen och signalerar att lycka och välbefinnande nu tas på allvar i samhället.

Annons:

Sverige har fått världens första lyckoprofessor

Micael Dahlen, ekonomiprofessor, har blivit först i världen att utnämnas till professor i lycka.  Han har i 15 år skrivit tongivande, forskningsbaserade böcker om lycka och välbefinnande. Hans engagemang för ämnet är tydligt, och hans erfarenhet kommer att vara en viktig drivkraft för att forma det nya forskningscentret.

Sverige ska bli världsledande

“Center for Wellbeing, Welfare and Happiness” är visionen som Handelshögskolan har för sitt nya forskningscenter. Tanken är att Sverige ska bli en världsledande plattform för kunskap och forskning om lycka och välbefinnande. Med hjälp av experter och forskare från hela världen, strävar man efter att skapa en bättre framtid. Forskningen ska undersöka hur vi kan få så hög livskvalitet som möjligt och få ut det mesta av våra liv både mentalt och fysiskt och vad som bidrar till en bra ekonomi.

Forskningscentret har sitt ursprung i det ökande behovet av att utforska lycka och välbefinnande i samhället. En av de tydliga indikationerna på detta behov är det ökande intresset för psykisk hälsa bland studenter, där Micael Dahlens kurser är mycket eftertraktade. Detta indikerar att unga människor i Sverige är angelägna om att förstå och förbättra sin egen lycka.

Psykisk ohälsa kostar

Statistiken talar också sitt tydliga språk. Förra året kostade sjukskrivningar för psykisk ohälsa svenska staten hela 32,6 miljarder kronor. Att forska inom dessa områden har potential att öka välbefinnandet bland människor, och det skulle ha betydande positiva effekter för både individer och samhället som helhet. Genom att förstå vad som gör människor lyckliga och främja välbefinnande kan samhället arbeta för en mer hållbar och trivsam framtid.

Sverige har satt tonen för en ny era av lyckoforskning, och med Micael Dahlen som världens första professor i ämnet, ser framtiden ljus ut. Forskningen och insikterna som kommer från detta nya forskningscenter har potentialen att förändra hur vi förstår och upplever lycka, och vi kan se fram emot att se dess positiva inverkan på samhället i stort.

Micael Dahlén har bland annat skrivit boken ”En liten bok om lycka”.

Läs om hur du kan känna lycka varje dag.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: