Ange ditt sökord

Svenska odlare har nu börjat skörda de första skördarna av den hälsosamma superbroccolin. Foto: Shutterstock

Svenska odlare har nu börjat skörda de första skördarna av den hälsosamma superbroccolin. Foto: Shutterstock

Superbroccolin – snart i en butik nära dig

Superbroccolin som sägs inte bara minska risken för hjärt- kärlsjukdom utan även förebygga exempelvis artros har nu på allvar gjort intåg i Sverige.

Annons:

Man har börjat odla superbroccolin i södra Sverige och redan nu kan du få tag på den i butik.

Tre gånger så nyttig

Superbroccolin, även kallad beneforte, togs fram i England och är en korsning av broccoli och en vild kålsort. Sedan tidigare vet man att kålväxter har en positiv effekt mot cancer. Just effekten mot cancer är inte helt utredd och det pågår ett forskningsprojekt i England där man ska avgöra exakt vilken effekt broccolin har mot cancer.

Superbroccolin har även visat sig ha en kolesterolsänkande ­effekt och även effekt mot andra fetter och minskar alltså risken för att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. 

Smakar som vanlig broccoli

Superbroccolin ser ut och smakar som vanlig broccoli men kommer förhoppningsvis kunna säljas som superbroccoli, det uppger Marie Olsson som är professor i trädgårdsvetenskap vid Sveriges lanbruksuniversitet, SLU.

Redan i fjol började man odla superbroccolin i Sverige och nu har man kunnat bekräfta att den innehåller de höga halterna av glucoraphanin som gör den extra nyttig.

Marknadsförs inte som hälsofrämjande

I England har man ansökt om tillstånd att få sälja superbroccolin som hälsofrämjande men det tillståndet har inte gått igenom än. 

Svenska odlare har meddelat att man i dagarna kommer skörda de första skördarna vilket betyder att superbroccolin bör vara påväg ut i handeln. Så snart kan du hitta superbroccolin i en butik nära dig. 

Superbroccolins påstådda hälsoeffekter

  • Minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
  • Sänker kolesterolet.
  • Skyddar kroppen som ett träningspass.
  • Kan vara bra mot cancer.

 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: