Ange ditt sökord

Varje år drabbas 2 000 svenskar av ändtarmscancer. I samband med operation läggs ofta en en avlastande stomi, en påse på magen. Foto: Shutterstock

Varje år drabbas 2 000 svenskar av ändtarmscancer. I samband med operation läggs ofta en en avlastande stomi, en påse på magen. Foto: Shutterstock

Stomioperation visar sig dyrt men värdefullt

Forskaren Hannah Floodeen vid Region Örebro län och Örebro universitet har i en avhandling studerat vilken betydelse en stomi har i samband med operation vid ändtarmscancer.

Annons:

Avhandlingen visar bland annat att många patienter får stomi alldeles för sent.

“En påse på magen”

Varje år drabbas 2 000 svenskar av ändtarmscancer. I samband med operation läggs ofta en en avlastande stomi, en påse på magen.

Påsen minskar risken för att du som patient drabbas av en allvarlig komplikation efter operationen med läckage i tarmskarven (tarmen).

Studerat bland annat kostnaderna närmare

Hannah Floodeen är doktorand vid institutionen för medicinska vetenskaper på Örebro universitet och specialistläkare på Kirurgiska kliniken vid Universitetssjukhuset Örebro. Hon har bland annat tittat närmare på när en tillfällig stomi läggs ner vid operation, vad dess roll är i att förebygga ett läckage i tarmskarven, vilket är en mycket allvarlig komplikation till operationen.

Hon har även studerat hur den kan påverka tarmfunktionen på sikt och vad det kostar att ha en sådan stomi. I studien ingick totalt 234 patienter på sjukhus över hela landet.

Behöver se över riskfaktorerna

Hannah Floodeens forskning visar att man behöver se över riskfaktorerna för att drabbas av en allvarlig operationskomplikation. Ett nästa steg är att värdera vilka patienter som är i mest behov av en tillfällig stomi.

Det har visat sig att många har kvar stomipåsen under lång tid och en patient av fem behåller den resten av livet. I Sverige får mer än 90 procent stomi vid operation av ändtarmscancer.

Måste utvärderas

I en kommentar säger Hannah Floodeen att hennes forskning visar att riskerna för komplikationer måste värderas ifall en patient ska få stomi eller inte och att det inte går att ge stomi till alla.

Det är en diskussion läkaren får ha med varje patient.

Läggs ner för sent

Avhandlingen visar att många stomier läggs ner för sent (med läggs ner menas att man får en påse på magen, reds. anm.). Det beror delvis på att det är en lågt prioriterad operation inom hälsosjukvården idag. Det var oväntat att många patienter väntar så länge på nedläggningen av stomin och denna operation borde prioriteras högre menar Hannah Floodeen.

En stomi förebygger nämligen läckage i tarmskarven och man har sett att denna komplikation kan uppstå sent i förloppet. Det kan uppstå komplikationer efter utskrivningen från sjukhuset.

Påverkar inte tarmfunktionen på sikt

Enligt Hannah Floodeens påverkar inte en stomi tarmfunktionen på sikt, trots att många patienter upplever besvär med funktionen efter genomgången operation.

Resultaten i studien visar att det kostar mer, fördelat över hela gruppen, att lägga upp en påse på magen än att inte göra det. Därför behöver man, menar Hannah Floodeen, noggrant värdera vem som är i behov av en tillfällig stomi och vem som kanske kan vara utan.

Överraskande kostnad

Att det blev dyrare med en tillfällig stomi än ingen stomi, sett på hela gruppen som deltog i studien, var överraskande enligt Hannah Floodeen.

Dessa forskningsresultat har inte varit kända sedan tidigare och det händer mycket inom forskningen. Sett över tid så har det visat sig att stomipåse inte passar alla patienter och därför menar Hannah Floodeen att det gäller att vara beredd att ompröva tidigare rutiner.

Fakta: Symtom som kan bero på ändtarmscancer är att

  • man blöder från tarmen, vilket kan visa sig som rent blod eller blandat med avföringen.
  • man bajsar oftare eller mer sällan än tidigare.
  • avföringen innehåller slem eller är smalare än tidigare.
  • man har svårt att bajsa och det känns som att det inte går att tömma tarmen helt.
  • man är trött och får hjärtklappning, vilket kan vara tecken på blodbrist.
Annons:

Källor:

Avhandlingens titel: ”Defunctioning stoma in low anterior resection of the rectum for cancer.” 1177

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: