Städa och vinn hälsofördelar

Städa och vinn hälsofördelar

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2017-09-27
Författare: Moa Järefäll

En gnutta vardagsmotion är bra ur hälsosynpunkt. Allt som krävs är 30 minuter fysisk aktivitet varje dag för att du ska minska risken att dö i förtid – och det funkar lika bra med hushållssysslor som med träning. 

Det visar en studie från McMaster University som har blivit publicerad i tidskriften The Lancet.  

Minskar dödligheten och risken för hjärt-kärlsjukdom

Den nya studien är glädjande för alla som inte gillar att gå till gymmet då den visar att det finns andra sätt att vinna hälsofördelar. Får man bara ordentligt med vardagsmotion så bidrar det på samma sätt som träning till att minska dödligheten och risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Det handlar bara om 30 minuters fysisk aktivitet så man behöver inte lägga om hela sin dag för att hinna med, vilket forskarna hoppas ska inspirera fler till att börja röra på sig mer. 

Hushållssysslor lika bra som träning 

Bland aktiviteter som kan hjälpa till att minska risken att dö i förtid nämns de vanliga såsom att promenera eller cykla till jobbet, ta trapporna istället för hissen och så vidare, men den slår också ett slag för arbete i hemmet.

Exempel på aktiviteter som ökar vardagsmotionen:

  • Enkla övningar framför TV:n
  • Tvätta fönstren
  • Dammsuga 
  • Skura golvet
  • Påta i trädgården
  • Promenera medan du pratar i telefonen
  • Gå till kollegan istället för att mejla

Det handlar om små förändringar i vardagen som ger stor effekt i långa loppet och då räknas även hushållssysslor in.  

Studie på 130 000 personer

Forskningen baseras på sju års studier då man har studerat 130 000 personer i totalt 17 länder, däribland Sverige. Efter avslutade studier kunde forskarna konstatera att risken att drabbas av förtida död och hjärt-kärlsjukdom minskade ju mer tid deltagarna var aktiva. 

Personer som var aktiva 30 minuter varje dag minskade risken att dö i förtid med 28 procent, och risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar med 20 procent. Var man mer aktiv än så blev effekterna ännu större, en person som var aktiv 750 minuter varje vecka minskade risken att dö i förtid med 36 procent.

 

Veckans fråga

Två veckor kvar till jul, känner du av julstressen?

Nyhetsbrev

E-postadress