Ange ditt sökord

Ogillar eller bara trött på kaffe - då kan en ny spray vara något för dig. Foto: Shutterstock

Ogillar eller bara trött på kaffe - då kan en ny spray vara något för dig. Foto: Shutterstock

Spraya en kopp kaffe på halsen

Om du inte gillar smaken av kaffe eller energidrycker men ändå vill få energin från koffein kan nu ett amerikanskt företag ha en lösning för dig i form av en kaffespray.

Annons:

Det kan låta som science fiction men man hävdar att fyra sprayningar av den luktfria sprayen ska kunna ge dig en energi motsvarande en kopp kaffe.

Absorberas genom huden

Företaget Sprayable Energy menar att effekten kan kvarstå upp till flera timmar eftersom den absorberas genom huden. När man tidigare i år lanserade produkten och lät 300 personer testa sprayen säger man till New York Times att 70 procent av försökspersonerna var positiva till sprayen. 

Anledningen till att man arbetade fram sprayen var att en av grundarna, Ben Yu, är känslig mot koffein och brukar bli både illamående och få huvudvärk av kaffe men vill ändå ha energikicken av koffeinet. Så föddes själva idén bakom sprayen.

Ovana kaffedrinkare mycket nöjda

Deven Soni den andra av de två grundarna säger till New York Times att man upplevde att de som inte är vana kaffedrinkare kom att uppskatta effekten av sprayen mer medan vana kaffedrickare inte riktigt fick den energieffekt de trodde att de skulle få.

Precis som andra energiprodukter väljer man att sälja produkten enbart till personer över 18 år och planerad säljstart är redan i år även om man tror att man kommer att produkten finns i handeln först under 2014.

Utmaningar i försäljningskedjan

Den amerikanska motsvarigheten till Livsmedelsverket (FDA) har inte behövt godkänna den nya produkten men man har ändå fått indikationer på att konsumenter är lite oroliga för den här typen av produkter. Till exempel om sprayen påverkar huden negativt och om det finns risk för överdosering. Deven Soni säger att svaret på båda frågorna är “nej” och att det nu är en del av arbetet att kommunicera produktens egenskaper tydligare. 

I USA säljs sprayen direkt, receptfritt. Något som man däremot oroar sig för är att det i andra länder finns en risk att produkten blir en så kallad “bakom disken”-produkt för att man har svårt att definiera produkten, något som kan orsaka trögare försäljning. Därför arbetar man nu hårt med internationella distributörer och gör marknadsundersökningar i andra länder för att utvärdera möjligheterna för en internationell lansering.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: