Ange ditt sökord

Varje år skulle vi kunna undvika 4000 cancerbesked om alla solade säkert. Undvik solen mellan klockan 11 och 15 och använd ett tjockt lager av solskydd med hög skyddsfaktor. Foto: Shutterstock

Varje år skulle vi kunna undvika 4000 cancerbesked om alla solade säkert. Undvik solen mellan klockan 11 och 15 och använd ett tjockt lager av solskydd med hög skyddsfaktor. Foto: Shutterstock

Sola säkert i vår och minska risken för hudcancer

Våra solvanor orsakar 9 av 10 fall av den allvarligaste hudcancern malignt melanom.  Trots att de flesta känner till att solens UV-strålar kan orsaka cancer är det få som skyddar sig tillräckligt. Här får du Cancerfondens råd för att minska risken för hudcancer.

Annons:

En ny rapport visar att 9 av 10 fall av malignt melanom uppkommer till följd av våra solvanor. Rökning är den största riskfaktorn för cancer och solning är nummer två, båda påverkbara livsstilsfaktorer. Solning orsakar omkring sju procent av all cancer i Sverige årligen, vilket betyder att genom att sola säkert skulle vi kunna undvika cirka 4 000 cancerbesked varje år.

Malignt melanom är en av de cancersjukdomar som ökar allra snabbast. Under 2000-talet har antalet fall ökat med 181 procent och 2019 fick 4 410 personer diagnosen.

Riskfaktorn för att utveckla malignt melanom är brännskador av solens UV-strålning. Dessa skador är lättare att få nu när den förrädiska vårsolen gör entré efter en lång och mörk vinter.

– När vårsolen tittar fram är huden helt ovan vid solens UV-strålar och har inte hunnit bygga upp något eget skydd. Därför bränner man sig lättare just nu, vilket ökar risken att drabbas av hudcancer, säger Elizabeth Johansson, sakkunnig på Cancerfonden.

Trots att kunskapen är stor om att man kan drabbas av cancer till följd av sina solvanor, är det för få som skyddar sig tillräckligt.

– Genom att följa Cancerfondens enkla råd minskar man sin risk för att drabbas av hudcancer, säger Elizabeth Johansson.

På minsoltid.se kan du utifrån hudtyp, ålder, geografisk plats och UV-index få koll på din rekommenderade maximala tid i solen.

Så skyddar du dig mot solen 

  • Stanna inomhus eller var i skuggan när solen är som starkast, mellan klockan 11 och 15. Barn under ett år bör inte utsättas för direkt solljus.
  • Skydda huden med kläder, var extra noga med barn. En långärmad tröja, ett par sköna byxor och en solhatt räcker bra som skydd.
  • Använd solskyddsmedel med hög faktor där kläder inte skyddar. Detta minskar risken för hudskador, förutsatt att man inte förlänger tiden i solen. Använd vattenfast solskyddsmedel med hög faktor (minst 30) och som skyddar mot både UVA- och UVB-strålning. Det är viktigt med ett tjockt lager om det ska ha någon effekt. Upprepa efter några timmar eller efter bad.
  • Sola inte solarium. Solning i solarium kan precis som naturlig solning ge upphov till hudcancer.

Om hudcancer 

Huden är kroppens största organ och har en rad uppgifter, bland annat att skydda oss från solens UV-strålning. Det finns olika typer av celler i huden och beroende på i vilken celltyp cancer utvecklas, uppkommer olika former av hudcancer.

Malignt melanom är den allvarligaste hudcancerformen, och är även den cancerformen man oftast menar då man pratar om hudcancer. 4 410 personer fick besked om malignt melanom år 2019, samma år avled 474 personer av sjukdomen. Medianåldern vid insjuknandet är 67 år. Maligna melanom uppkommer oftast från ett förändrat födelsemärke och är vanligast på benen hos kvinnor och på bålen hos män. Symtom på malignt melanom är födelsemärken som förändras, blir oregelbundna i kanten, ändrar färg eller form, blöder eller kliar.

Skivepitelcancer i huden är vanligare än malignt melanom men i regel inte så allvarlig.
8 150 personer fick besked om skivepitelcancer i huden år 2019 och 84 personer avled av sjukdomen. Medianåldern vid insjuknandet är 79 år. Skivepitelcancer i huden förekommer oftast i ansiktet, på ytteröronen, på handryggen eller på en kal hjässa. Symtomen är till en början en rodnad eller röd fläck som kan övergå i en fjällande, skrovlig och till slut sårig knuta.

Basalcellscancer kallades tidigare basaliom och finns i tre olika former. Vanligast är den nodulära basalcellscancern som ofta uppkommer i ansiktet, på halsen eller på en kal hjässa. Varje år får mellan 35 000 och 40 000 personer besked om basalcellscancer. Det finns inga registrerade dödsfall. Medianåldern vid insjuknandet är 73 år. Symtomen är oftast en glansig knuta eller ett svårläkt sår.

Annons:

Källor:

Cancerfonden

Ny rapport kring cancer

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: