Ange ditt sökord

En solhatt kan skydda dig från solen. Foto: Shutterstock

En solhatt kan skydda dig från solen. Foto: Shutterstock

Sol och värme kan utlösa rosacea – tips på hur du kan skydda dig

För den som drabbas av rosacea kan sol och varmare väder innebära förvärrade besvär. Vi tipsar om råd hur du kan förebygga hudbesvär i sommar.

Annons:

Rosacea är en inflammatorisk hudsjukdom som drabbar centrala delar i ansiktet som näsa, kinder, panna och haka.  En av tio svenskar är drabbade av hudsjukdomen rosacea. Rosacea drabbar män och kvinnor i alla åldrar men är vanligare hos kvinnor. Det är ovanligt att få besvär före 20 årsåldern. Ofta börjar rosacea i 30- till 40-årsåldern.

Sol kan utlösa besvären

För den som drabbats av rosacea kan sol och värme utlösa besvären. Många upptäcker sina allra första symtom under de varma sommarmånaderna.

Personer med känslig hud ska alltid vara extra försiktiga när de är i solen.  

Symtom vid rosacea 

Rosacea uppträder vanligtvis växelvis med månader av försämringsperioder och mer eller mindre besvärsfria perioder (s.k. skov). 

Vanliga symtom 

 • Rodnad
 • Svullnad
 • Knottror 
 • Klåda

Varfyllda blåsor, stickningar och klåda förekommer också. Ofta börjar besvären genom att man får en diffus rodnad och ytliga blodkärl i det drabbade området, och med tiden kan det bildas knottror och varblåsor. 

Sju goda råd för sund sommarhud

Utbrott av rosacea, liksom soleksem och solbränna, kan förebyggas. Genom att följa dessa enkla råd kan du hjälpa till att skydda huden i sommar.

 • Undvik solen när den står som högst på himlen. Den mest grundläggande skyddsåtgärden är att undvika solen mellan klockan 11 och 15. Då är solens strålar som starkast.
 • Använd solskyddsmedel. Använd solskyddsmedel som del i din dagliga hudvård. Det är viktigt med en hög solskyddsfaktor (minst SPF 30) och att krämen/stiftet har både UVB-och UVA-skydd. Använd rikligt med solkräm och smörj in dig med ett nytt lager solskydd efter bad och efter att du torkat dig med handduk.
 • Bär skyddande kläder och solglasögon. Använd luftiga kläder, helst i bomull, och en solhatt för att skydda dig från solen. Solglasögon rekommenderas också.
 • Finn en plats i skuggan. Ha picknick, koppla av och läs en bok i skuggan i stället för i solen. Likaså om du ägnar dig åt sport, träning och andra utomhusaktiviteter.
 • Solljus reflekteras. Kom ihåg att sand och vatten reflekterar solljus, vilket är ännu en bra anledning till att skydda sig.
 • Tänk på vad du äter och dricker. Att grilla hör till sommaren, men för dem med rosacea finns några saker att tänka på. Var uppmärksam på alkohol, kryddsåser och starka kryddor eftersom det kan trigga besvären. Det kan även vara bra att skydda ansiktet när du grillar eftersom den starka värmen kan ha en utlösande effekt. 

Sök läkare om du har symtom på rosacea. Idag finns det receptfri behandling mot rosacea, till exempel Rosazol (metronidazol 1 % kräm). Läkare ska alltid ha konstaterat rosacea innan behandling påbörjas.  

Annons:

Källor:

Berg M, Liden S. An epidemiological study of rosacea. Acta Derm Venereol 1989;69:419-23.

 

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: