Ange ditt sökord

En god man blir den person som om du själv blir för sjuk eller dement kommer att sköta dina affärer och din ekonomi.  Foto: Shutterstock

En god man blir den person som om du själv blir för sjuk eller dement kommer att sköta dina affärer och din ekonomi. Foto: Shutterstock

Snart kan du själv utse din gode man

Om du skulle bli dement, eller svårt sjuk, ska du i framtiden själv redan innan du blir sjuk kunna bestämma vem som ska bli din gode man.

Annons:

Det föreslår i alla fall regeringen i ett nytt lagförslag. Lagförslaget las fram under hösten 2016 och fick grönt ljus från Lagrådet. 

Så kallad framtidsfullmakt

Förslaget kallas framtidsfullmakt och innebär i praktiken att du redan som frisk ska kunna ge fullmakt till en god man som du själv har valt. En god man blir den person som om du själv blir för sjuk eller dement kommer att sköta dina affärer och din ekonomi. 

Det blir tingsrätten som avgör när själva fullmakten ska börja gälla och det kräver då ett läkarutlåtande om att du har nått en punkt där fullmakten ska börja gälla. Om lagen går igenom kan du även att kunna utse en granskare som granskar att fullmakten används på det sätt som den är avsedd till. 

Stärka rätten

När lagrådsremissen lades fram i höstas konstaterade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) att framtidsfullmakten kommer att stärka rätten att själv bestämma vem som får fatta beslut åt dig senare i livet när man själv inte har möjlighet. 

Lagrådet har inte haft några invändningar mot att lagen läggs fram utan endast ändrat vissa formuleringar i själva lagtexten. Lagen förväntas börja gälla den första juli 2017.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: