Ange ditt sökord

Den nya metoden är både snabbare och kräver mindre resurser. Till en början kommer den enbart att användas för prov från kvinnor över 30 år. Foto: Shutterstock

Den nya metoden är både snabbare och kräver mindre resurser. Till en början kommer den enbart att användas för prov från kvinnor över 30 år. Foto: Shutterstock

Snabbare svar på cellprovet med ny metod

Från två månader till två dagar. Så mycket snabbare kan det gå att få svar på ett gynekologiskt cellprov med den nya metoden som införs i höst. 

Annons:

Värmland är först ut med att införa den nya metoden för cellprovsanalys men även andra landsting kommer följa efter. Efter beslut från Socialstyrelsen kommer samtliga landsting att använda den nya metoden vid cellprovtagning. 

Alla kvinnor från 23 år kallas till cellprovtagning

Ett cellprov görs för att hitta tidiga tecken på cellförändringar som kan innebära en risk för livmoderhalscancer. Kallelse till cellprovtagning får alla kvinnor som fyllt 23 år. 

I Värmlands tas mellan 20 000 och 25 000 cellprov varje år, men det finns bara fem stycken cytodiagnostiker som analyserar proven på Centralsjukhuset i Karlstad, dit alla proven skickas. Det medför långa väntetider för de som väntar på svar, ibland till och med över de två månader som är rekommendation.

Kräver inte lika stora resurser

Till hösten 2017 kommer det dock bli ändring på det då man byter metod. Istället för att titta på alla cellprov i mikroskop kommer man att undersöka om provet innehåller de virus som kan ge allvarliga cellförändringar. Det är både snabbare och kräver mindre resurser, säger Charlotta Gestblom, enhetschef för avdelningen för klinisk patologi på Centralsjukhuset i Karlstad. 

Själva provtagningen kommer vara densamma, men sedan använder den nya metoden en särskild utrustning som slår sönder cellen och blottlägger DNA:t. Därefter tillsätter man en så kallad primer som kan lokalisera eventuella virus. Om virus upptäcks kommer man först då att granska det i mikroskop. 

Kommer användas på kvinnor över 30 år

Till en början kommer den nya metoden enbart att användas för prov från kvinnor över 30 år, detta eftersom yngre kvinnor i större utsträckning har virusinfektionen men att dem ofta självläker. 

Eftersom den nya metoden medför att färre prov granskas i mikroskop så kommer väntetiderna på provsvaret att kortas, vilket Charlotta Gestblom tror kommer betyda jättemycket för kvinnorna som inte behöver gå och oroa sig i flera veckor. 

Annons:

Källor:

SVT Nyheter

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: