Ange ditt sökord

Skiftarbete, till exempel inom vården, kan leda till sämre sömn och eventuellt ge upphov till permanenta hjärnskador. Foto: Shutterstock

Skiftarbete, till exempel inom vården, kan leda till sämre sömn och eventuellt ge upphov till permanenta hjärnskador. Foto: Shutterstock

Skiftarbete riskerar leda till permanenta hjärnskador

Bristen på sömn kan orsaka permanenta skador på hjärnan visar forskning. Nu ska man undersöka hjärnan hos avlidna skiftarbetare för att lära sig mer. 

Annons:

Det är forskare vid University of Pennsylvania School of Medicine som står bakom den nya studien. Till amerikanska CNN säger Sigrid Veasey, en av forskarna bakom studien, att “ingen trodde verkligen att hjärnan kunde bli permanent skadad genom sömnbrist. Det har nu ändrats.”

Sömbrist kan leda till förlust av hjärnceller

Studien som publicerats i The Journal of Neuroscience är det första beviset för att sömnbrist kan leda till förlust av hjärnceller.

Samtidigt konstateras att det behövs mer forskning för att ta reda på om förlorad sömn även leder till permanenta skador hos människor. 

Sömnmönster som nattarbetare

I studien tillät forskarna mössa att inte sova mer än vad som för människor motsvarar fyra fem timmars sömn per dygn under tre dagars tid. Sömnmönstret man använde liknade det som människor med nattarbete upplever.  

Resultatet blev att en fjärdedel av cellerna i locus coeruleus, ett område som är förknippat med vakenhet och kognitiv funktion, hade dött hos de möss som tvingades hålla sig vakna.  

Det går inte att ta igen förlorad sömn

Forskarna menar att upptäckten kan tyda på att det inte går att ta igen förlorad sömn.
 
Till brittiska BBC säger man att “vi har nu bevis för att sömnbrist kan leda till skador som inte går att reparera. Det må vara hos ett enkelt djur, men det här tyder på att vi måste undersöka människor väldigt noga.”
 

Skiftarbetarsömn ledde till snabbare celldöd

I studien såg man att när mössen bara förlorade lite sömn reagerade nervcellerna med att tillverka mer av proteinet sirtuin type 3, som skyddar och vitaliserar cellerna. Men när man istället drabbades av upprepad sömnbrist så stängdes den försvarsmekanismen av och efter bara några dagars “skiftarbetarsömn” dog cellerna allt snabbare.

Man plancerar nu att undersöka hjärnor hos döda skiftarbetare för att se om de, likt mössen, har drabbats av permanenta skador. Forskarna hoppas även på att kunna ta fram en medicin som skyddar hjärncellerna hos personer som drabbas av sömnbrist. 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: