Ange ditt sökord

God handhygien skyddar dig som klappar kor och kalvar mot smittsamma sjukdomar. Foto: Shutterstock

God handhygien skyddar dig som klappar kor och kalvar mot smittsamma sjukdomar. Foto: Shutterstock

Ska du på kosläpp? Tänk på det här!

I stora delar av landet är det dags att släppa ut korna på bete. God handhygien skyddar dig som klappar kor och kalvar mot smittsamma sjukdomar.

Annons:

På våren släpps mjölkkorna ut på grönbete igen efter att ha spenderat vintern inomhus i ladugården och det här kallas för betessläpp, alternativt kosläpp. Det här är en tradition som har blivit allt mer populär för allmänheten att besöka. Trots att det på senare tid har framförts kritik mot att kosläppet har blivit ett nöje för allmänheten så fortsätter kosläpp att vara ett populärt besöksmål på vårkanten.

Viktigt att tvätta händerna vid kosläpp

Jordbruksverket uppmärksammar att det är dags för kosläpp på många håll i landet och Folkhälsomyndigheten vill påminna om att det är viktigt att tvätta händerna efter kontakt med djuren.

Det minskar risken för besvärliga infektioner som kan orsakas av parasiten cryptosporidium, men också av tarmbakterier som campylobacter och ehec.

Tips inför kosläppet

Det är särskilt viktigt att tvätta händerna med tvål och vatten och sedan torka dem ordentligt, innan man äter eller hanterar livsmedel. Se till att hjälpa småbarn med handtvätten och att barnen inte stoppar in en smutsig napp eller fingrar i munnen.

Tänk på följande vid kosläppet

  • Ta del av den hygieninformation som finns tillgänglig vid besöket.
  • Tvätta händerna med tvål och vatten före och efter kontakt med djuren eller deras närmiljö.
  • Hjälp barnen att tvätta händerna och håll uppsikt över barn och andra personer som kan ha svårt att ta till sig hygienråd.
  • Undvik att äta i djurens närmiljö och tvätta alltid händerna innan förtäring.
  • Drick bara mjölk om den är pastöriserad.

Sedan 2013 ställs krav på att det ska finnas möjlighet att tvätta händerna på exempelvis lantbruk som tar emot besöksgrupper, ridskolor, 4H-gårdar och andra verksamheter som erbjuder direkt kontakt med djur. Hos Jordbruksverket finns mer information om vad som är bra att ha i åtanke när man besöker gårdar med djur.

Fakta kosläpp

När korna kommer ut hoppar de omkring och gnuggar sig i gräset. Förutom glädjen att få komma ut i friska luften och få färsk föda på nya betesmarker prövas också kornas inbördes rangordning i flocken. Vid betessläppet öppnar många gårdar upp för besökare som ofta även har öppet hus på gården. 2012 räknade mjölkproducenten Arla med 120 000 besökare på kosläppen på 49 av deras utvalda gårdar i Sverige. 2014 räknade man 150 000 besökare, att jämföra med 2005 då ett tusental personer kom.

Annons:

Källor:

Jordbruksverket, Folkhälsomyndigheten, Wikipedia

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: