Ange ditt sökord

Huden, särskilt i ansiktet, är extremt exponerat och skäggets skydd hjälper till att hålla ditt ansikte både fräschare och yngre. Foto: Shutterstock

Huden, särskilt i ansiktet, är extremt exponerat och skäggets skydd hjälper till att hålla ditt ansikte både fräschare och yngre. Foto: Shutterstock

Skägg kan ge dig bättre hälsa

Det populära skägget är inte bara en trend utan kan också visa sig bidra till att hålla den som bär skägg ung och hälsosam.

Annons:

Det menar i alla fall forskare vid unviersitetet i Southern Queensland, Australien.

Saktar ner åldrandet

Forskarna har sett att skägg blockerar 90 till 95 procent av UV-strålning. I studien, som publicerats i tidskriften Radiation Protection Dosimetry journal, konstaterar forskarna att skägg därmed kan sakta ner hudens åldrande.

Den blockerande effekten skulle minskar även risken att drabbas av hudcancer.

Hjälper vid astma

En annan positivt effekt för den som bär skägg eller har en rejäl mustasch är att pollen och damm fastnar i stägget. Det kan bidra till att minska besvär för dig med allergi och/eller astma då partiklar istället för att hamna i andningsvägarna fastnar i skägget.

Nackdelen är såklart att de samlade partiklarna om man kommer åt skägget eller mustaschen kan spridas och “virvla upp”.

Håller ansiktet fräscht

Ett skägg kan hjälpa till att behålla den naturliga fukten i ansiktet. Skägget skyddar ansiktet mot väder och vind som kan torka ut huden och störa balansen i den skyddande hudbarriären. 

Huden, särskilt i ansiktet, är extremt exponerat och skäggets skydd hjälper till att hålla ditt ansikte både fräschare och yngre.

Annons:

Källor:

Universitetet i Southern Queensland, Australien och DailyMail.co.uk

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: