Ange ditt sökord

Självmord hos äldre är vanligare hos män. Foto: Shutterstock

Självmord hos äldre är vanligare hos män. Foto: Shutterstock

Självmord vanligt bland äldre

Män över 80 år har de högsta självmordstalen i Sverige.

Annons:

Forskare vid Sahlgrenska akademin studerade för en tid sedan äldres pyskiska hälsa och alkoholproblem. Det visade sig att mer uppmärksamhet krävs kring dessa problemområden. 

1500 svenskar tar sina liv årligen

Det beräknas att 1 500 svenskar varje år tar sina liv. Den grupp som har högst självmordstal är män som är 80 år eller äldre.

Självmord bland äldre män är också betydligt vanligare än bland äldre kvinnor.

Ökad risk för självmord

Nästan 70 procent av de äldre i studien hade vid tiden för självmordsförsöket en klinisk depression, jämfört med bara sex procent i kontrollgruppen.

Men även mildare former av depression medför ökad risk för självmord.  En annan stark riskfaktor är tidigare eller pågående alkoholproblematik. Personligheten spelar också en roll.

Förebygga ensamhet

Ensamhet fördubblar risken för suicidförsök, medan en känsla av sammanhang och mening är viktigt för att bli depressionsfri, visar avhandlingen.

Därför skulle större uppmärksamhet kring problematiken kunna vara en ledtråd till att sätta in åtgärder tidigare och förhindra självmord.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: