Ange ditt sökord

Sex nya regionala cancercentra ska ge bättre stöd

Sex nya regionala cancercentra ska ge bättre stöd

För att förbättra den svenska cancervården kommer man inrätta sex regionala cancercentra runt om i landet, bland annat på Gotland.

Annons:

Det skriver Gotlands Tidningar idag i sin digitala nätupplaga Hela Gotland. Som ett resultat av den nya strategin kommer de gotlänningar som drabbats av cancer att kunna få kontakt med två specialutbildade sjuksköterskor. De två sjuksköterskorna ska finnas till hands och guida patienterna genom vårdkedjan. 

Bättre resultat och kvalitet

Tanken, enligt Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) egen hemsida är att genom cancercentra förbättra kvaliteten och resultatet av cancervården.

De olika regioner som kommer att få de nya centren är Norr, Uppsala-Örebro, Väst, Sydöst, Syd och Stockholm-Gotland.

Till Gotlands Tidningar säger chefläkare Thomas Kunze som sitter i ledningsgruppen för initiativet att syftet är att “minska risken för att insjunkna i cancer men också att förbättra den vård vi har idag. Där finns mycket att göra”.

Livsstil en bidragande orsak till cancer

Enligt Gotlands Tidningar förväntas antalet cancerfall fördubblas fram till 2030. Några av orsakerna bakom att antalet cancerfall ökar är livstilsrelaterade. På Gotland kan man tydligt se fyra vanligt förekommande riskfaktorer för att få cancer: akohol, rökning, fetma och stillasittande.

Ett av uppdragen för det nya cancercentrat blir därför också att arbeta förebyggande. Man vill även uppnå en mer jämlik vård och få patienterna mer delaktiva i sin vård.

Second opinion

Gotlands Tidningar skriver även att få patienter vet att de har rätt till en så kallad “second opinion”, att bli bedömd av en annan läkare och att den vanligaste frågan man får på Gotland är varför man inte kan få behandling på plats, på ön.

Svaret är delvis avsaknad av utrustning men även att det fattas läkarkompetens. Att centralisera cancervården behöver dock inte vara en nackdel skriver man, då forskning visar att centralisera canceroperationer faktiskt kan minska dödligheten.

Ny handlingsplan

För regionen Stockholm – Gotland blir det nu dags att implementera den nya handlingsplanen “med patientens perspektiv i en jämlik cancervård”. Med två nya sjuksköterskor som kommer bemanna cancercentrat och den nya strategin från SKL finns förhoppningen om att minska insjuknanden och förbättra befintlig vård. 

Läs mer om cancer:

Cancer – en sjukdom som påverkar alla  
Allt om hudcancer

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: