Ange ditt sökord

Många unga tampas med problem att somna och ligger ofta vakna i över 45 minuter innan de somnar. Foto: Shutterstock

Många unga tampas med problem att somna och ligger ofta vakna i över 45 minuter innan de somnar. Foto: Shutterstock

Sömnproblem vanligt bland unga vuxna

Om du har svårt att somna om nätter är du inte ensam, framförallt inte om du är ung och kvinna. Det är individuellt hur mycket sömn du behöver, men mellan 6 och 9 timmar är att rekommendera.

Annons:

I undersökningen framgår att närmare 20 procent av personer i åldrarna 18-34 år har svårt att somna om nätterna och ligger vakna i mer än 45 minuter innan de till slut lyckas. Uppgifterna baseras på en undersökning som undersökningsföretaget YouGov har gjort på uppdrag av Metro.

Kvinnor har svårast att somna

I undersökningen framgick det att var femte kvinna, oavsett ålder, upplevde svårigheter med att somna flera gånger i veckan. Var fjärde kvinna uppgav att de hade testat receptbelagda sömntabletter för att få bukt på problemen. 

Hur mycket sömn som behövs är individuellt, men generellt sett är 6-9 timmar sömn per natt att föredra. Man kan förvisso känna sig pigg vid färre än 6 sovtimmar också, men trots att hjärnan klarar av att fungera som vanligt så finns det risk att immunförsvaret tar stryk istället. 

Många tankar i huvudet = svårt att sova

Vanliga orsaker till att det kan vara svårt att somna är tankar som flyger runt i huvudet, exempelvis sådant som rör jobbet och morgondagen. Sömnforskaren John Axelsson vid Karolinska institutet säger att ju svårare en person har att koppla bort dessa tankar, desto svårare brukar det vara att somna. 

En annan bidragande orsak kan vara att vi behöver röra mer på oss och vistas mer utomhus. Allt starkt ljus inomhus gör att kroppen inte ställer in sig på sömn när den ska. Mörker hjälper oss däremot att bli trötta.

Värmereglering viktigt för sömnen

Enligt John Axelssons är kroppstemperaturen viktig för att vi ska kunna somna. Hans tips är att iklä sig ett par varma sockor eller ta en riktigt varm dusch precis innan läggdags. På så vis får kroppen lättare att reglera värmen i tid. 

John Axelsson säger också att det inte nödvändigtvis behöver vara ett problem att inte kunna somna, så länge det inte påverkar ens förmåga att klara av dagen. 

Sammanlagt genomfördes 1531 intervjuer via YouGovs panel, där både kvinnor och män i åldrarna 18-74 år deltog. Urvalet är inte statistiskt säkerställt, men representativt för den svenska befolkningen beträffande kön, ålder och region. 

 
Annons:

Källor:

Metro.se

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: