Ange ditt sökord

Att använda hjälp kan bidra till att en eventuell olycka på cykeln inte behöver leda till allvarliga skallskador. Foto: Shutterstock

Att använda hjälp kan bidra till att en eventuell olycka på cykeln inte behöver leda till allvarliga skallskador. Foto: Shutterstock

Så kan dödsfallen bland cyklister minskas

Varje år är sker ett antal dödsolyckor som involverar cykel. Nu har man tittat närmare på vad de vanligaste orsakerna till dödsfall bland cyklister är och det visar sig vara orsaker som du som cyklist faktiskt kan göra något åt.

Annons:

Det är Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) i Linköping som i en ny studie presenterar antal dödsfall och orsaker.

Män överrepresenterade

Siffran kan variera från år till år men VTI konstaterar att i genomsnitt dör 25 personer om året i cykelolyckor. Det är fler män än kvinnor som omkommer i cykelolyckor men varför vet forskarna inte riktigt än.

Studien bygger på information från Trafikverkets djupstudiedatabas och det gemensamma registret för polis och sjukhus om olycksdata i Sverige. Sammanlagt har forskarna analyserat  271 dödsfall hos cyklister analyserats. Dödsfallen inträffade mellan 2005 och 2015.

Mörker och alkohol orsakar dödsfall

Hälften av de män som förolyckats under nattetid visade sig vara påverkade av alkohol.

Förutom att undvika kombinationen cykel och alkohol menar forskarna även att man behöver förbättra säkerheten och öka synbarheten för cyklister.

Väjningsplikten en annan orsak

De flesta dödsolyckorna på cykel skedde i korskningar, veksamhet inför vilka regler som gäller med väjningsplikten är därför en annan orsak till att det sker dödsolyckor konstaterar forskarna.

Forskarna menar här att man behöver se över om det går att förtydliga dessa regler för att förbättra säkerheten för cyklisterna.

Skallskador vanligt bland dödsfallen då få använde hjälm

För hela befolkningen ligger siffran på 38 procent när det kommer till hjälmanvändning. Bland de omkomna i cykelolyckor låg siffran på 17 procent. Det låga hjälmanvändandet kan kopplas direkt till det faktum att 80 procent av de som omkom i cykelolyckor hade fått en dödlig eller allvarlig skallskada.

Att öka hjälmanvändningen är därför ytterligare en åtgärd som man borde se över för att minska antalet dödsolyckor hos cyklister.

Fakta

  • 69 procent av dödsolyckorna mellan 2005 och 2015 var motorfordonsolyckor, 25 procent var singelolyckor.
  • I 60 procent av de undersökta olyckorna var de avlidna män över fyrtio år.
  • De flesta olyckor inträffade under vår och höst.
  • 82 procent dog på grund av skallskada.
  • Bland de förolyckade hade endast 17 procent hjälm.
  • Två tredjedelar av de som avlidit var män, endast en tredjedel var kvinnor.
Annons:

Källor:

VTI

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: