Ange ditt sökord

Relationer kan vara en utmaning, även när man lever i närheten av en sällsynt diagnos.  Foto: Shutterstock

Relationer kan vara en utmaning, även när man lever i närheten av en sällsynt diagnos. Foto: Shutterstock

Sällsynta diagnoser kan skapa hinder för relationer

Att leva med en sällsynt diagnos kan vara en utmaning för såväl den som är drabbad som omgivningen. I en undersökning svarade närmare hälften av de tillfrågade som antingen har en sällsynt diagnos eller som är anhörig att en relation tagit slut på grund av den sällsynta diagnosen.

Annons:

Undersökningen visade också att 63 procent uppgav att sjukdomen hindrat dem från att överhuvudtaget inleda en ny kärleksrelation.

Första gången man undersökt relationer

Det finns cirka 6 700 sällsynta sjukdomar, alltså sådana som drabbar färre än en person per 10 000 invånare. Totalt beräknas cirka 400 000 personer i Sverige ha en eller flera sällsynta diagnoser(1).

– Det här är första gången vi har undersökt hur relationer påverkas av att ha en sällsynt diagnos. Vi vet att nära relationer är viktiga för en viktig del i livet och vi tror att det i allra högsta grad gäller dem som lever med en sällsynt sjukdom, säger Björn Berglund, Sverigechef på läkemedelsföretaget Sobi som står bakom undersökningen.

Orsaken till att relationen tagit slut

Fyra av tio svenskar, 40 procent, av de som svarat på Sobis undersökning uppger att den sällsynta diagnosen varit orsak till att en relation tagit slut.

Hälften, 53 procent, uppger att deras diagnos varit ett hinder i deras kärleksrelationer och 63 procent säger att den hindrat dem från att inleda en ny relation.

Även anhöriga påverkas

Studien visar också att anhöriga till dem som lever med en sällsynt diagnos upplever att deras relationer påverkas.

– Även familj, vänner och andra anhöriga påverkas av en sällsynt diagnos. Sällsynta dagen är en bra påminnelse om vikten av att lyssna även på dem, för att tillsammans öka kännedomen och förbättra behandlingarna för sällsynta diagnoser så att fler kan leva fullt ut, säger Björn Berglund.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: