Ange ditt sökord

Rynkorna dyker oftast upp kring ögonen först, trots det är det få som använder ögonkräm. Foto: Shutterstock

Rynkorna dyker oftast upp kring ögonen först, trots det är det få som använder ögonkräm. Foto: Shutterstock

Regionerna där svenskarna är sämst på att rengöra ansiktet

Svenskar är dåliga på att ta hand om sin hud och allra sämst på att rengöra ansiktet är man i två regioner. Dessutom är den absolut minst använda hudvårdsprodukten något överraskande.

Annons:

Det är nämligen ögonkrämen. Mellan 60-70 % av alla som svarat på undersökningen uppger att de aldrig använder ögonkräm, vilket gör det till den minst använda hudvårdsprodukten, trots att man oftast får rynkor vid ögonen först. Undersökningen är genomförd av Ipsos på uppdrag av Kronans apotek.

Sämst i Norrland och Västsverige

Enligt undersökningen, där män och kvinnor mellan 16-65 år från hela Sverige ingår, rengör endast var fjärde svensk ansiktet regelbundet.  Allra sämst på att rengöra ansiktet är man i övre Norrland och i Västsverige.

Bara var femte person i de regionerna säger att de rengör ansiktet regelbundet, och hela 16 % i respektive område säger att de aldrig gör det.

Kön och ålder inverkar

Enligt undersökningen, där deltagarna fått besvara frågor kring sin hälsa, använder endast var tredje svensk ansiktskräm.  Störst inverkan på hur bra man är på att ta hand om huden har kön och ålder. Äldre och män är sämst på att ta hand om sin hud medan unga kvinnor är de som är bäst på regelbunden användning och rengöring och äldre kvinnor bäst på att använda ansiktskräm.

Bland kvinnorna i undersökningen uppgav 73% av kvinnorna mellan 55 och 65 år att de sällan eller aldrig använder ansiktsrengöring. Däremot låg samma siffra hos yngre på 37% vilket tyder på att yngre personer är mer medvetna om vikten av att rengöra huden.

Viktigt med rengöring

Hur din hud mår och åldras beror enligt Minna Dahlberg, marknadschef vid Kronans apotek, till 20% på generna och resten handlar om livsstil. Till livsstil räknas rätt mat, motion och hudvård.

Minna Dahlberg säger i en kommentar att rengöring är A och O i god ansiktsvård i kombination med en för hudtypen passande ansiktskräm som hjälper huden att behålla fuktbalansen och gör den mjuk och smidig.

Olika hudtyper kräver olika vård 

För att vårda din hud på bästa sätt bör du använda produkter som är anpassade för din hudtyp och de tre vanligaste hudtyperna är normal hy, torr och känslig hy och fet hy. 

Under vintern när temperaturen sjunker och regn, snö och vind kan torka ut huden är det viktigt att återfukta för att slippa få torr och narig hud. Då kan det vara bra med något utöver de vanliga produkterna i din hudvårdsrutin.

Vilken är min hudtyp?

Normal hy är hud som är i balans. Den känns varken torr eller stram utan mjuk och spänstig. Ibland blir den glansig i pannan, på näsan och hakan – den så kallade T-zonen. Trots att normal hy är balanserad och anses relativt problemfri tenderar den att bli torr med åren, eftersom hudens egen produktion av naturliga oljor och fetter minskar.

Torr och känslig hy Torr och känslig hy kännetecknas av att den ofta är narig, fjällar och känns stram. Den har en låg fuktnivå och innehåller för lite fett. En torr hy tenderar att se äldre ut eftersom fina linjer och rynkor lättare uppstår. Tänk därför på att det är extra viktigt att tillföra fett och fukt för att hitta den rätta balansen i huden.

Fet hy Fet hy kännetecknas av att den lätt blir fet och glansig, och det bildas lätt orenheter. Huden blir fet eftersom den producerar för mycket talg vilket lägger sig ovanpå huden som en hinna. Trots att hyn är fet, kan den ändå vara fattig på fukt. Det är därför viktigt att tillföra fukt så att balansen återställs.

Annons:

Källor:

Kronans droghandel

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: