Ange ditt sökord

Ny digital hälsoplattform skräddarsyr lösningar vad gäller exempelvis kost och träning, utifrån individens förutsättningar. Foto: Shutterstock

Ny digital hälsoplattform skräddarsyr lösningar vad gäller exempelvis kost och träning, utifrån individens förutsättningar. Foto: Shutterstock

Region Stockholm satsar 30 miljoner på förebyggande vård

Region Stockholm har fattat ett unikt beslut om en ny, långsiktig friskvårdssatsning för att förebygga kroniska folkhälsosjukdomar som exempelvis typ 2-diabetes. Via en digital hälsoplattform från Health Integrator får användarna tillgång till ett stort antal hälsotjänster och leverantörer inom områden som fysisk aktivitet, kost, sömn och stresshantering. Add Health Media är en av investerarna i Health Integrator.

Annons:

Region Stockholm finansierar den långsiktiga preventionssatsningen med en unik hälsoobligation, en Health Impact Bond.

– Vi är mycket glada över att idag lansera vår digitala hälsoplattform. Med Health Integrator vill vi ge individer rätt förutsättningar för att lyckas förändra sina levnadsvanor på ett hållbart sätt. Med stöd av coachande samtal med en hälsopedagog, hälsotest och en skräddarsydd lösning utifrån individens förutsättningar och behov ökar chanserna att lyckas, säger Fredrik Söder, grundare och VD på Health Integrator, ett startup företag inom förebyggande hälsa.

Unik finansieringslösning med en hälsoobligation

Region Stockholm finansierar den långsiktiga satsningen med en hälsoobligation, en Health Impact Bond. Återbetalning och ränta är kopplad till hur framgångsrik den förebyggande insatsen är. Denna finansiella obligationsmodell är den första kända i sitt slag, även internationellt. Hälsosatsningen är resultatet av ett samarbete mellan Region Stockholm, Health Integrator, Skandia i egenskap av finansiär och SEB som tagit fram den finansiella modellen. 

Testat i klinisk studie i samarbete med Karolinska Institutet

Health Integrators hälsolösning har testats i en klinisk studie av Karolinska Institutet. Studien leddes av Ylva Trolle Lagerros, överläkare på Överviktscentrum inom Region Stockholm och forskare vid Karolinska Institutet.

Få appar är vetenskapligt utvärderade, men Health Integrator appen har testats i en randomiserad kontrollerad studie* på drygt 200 personer. Redan efter tre månader såg forskarna statistiskt signifikanta skillnader i hälsovariabler som midjemått och blodtryck mellan den grupp som använde Health Integrator appen och den grupp som inte fick appen.

– Att skapa varaktiga levnadsvaneförändringar är en utmaning. Med digitala lösningar som Health Integrators app och plattform finns det nu möjlighet till skräddarsytt stöd i vardagen, för att göra de förändringar av levnadsvanor som man länge tänkt göra, säger Fredrik Söder, VD Health Integrator.

Health Integrator tar in 7,5 MSEK i kapital

I samband med kontraktet med Region Stockholm tar Health Integrator in 7,5 MSEK i nytt

kapital för att utveckla nya kunder och marknader. Investerarna är Add Health Media, Luminar Ventures, Leksell Social Venture, Sting, Doberman Forward samt ”ängelinvesterare” med

bakgrund i bolag som Spotify.

  • Vi har investerat inom e-hälsa i flera år och har nu 17 bolag som vi redan sett förändrar vården i grunden. Vi ser nu en explosionsartad ökning av behovet av digital vård och ett nytt sätt att se på hälsa och sjukdom. Health Integrator har vi följt i två år och det är nu en milstolpe som Region Stockholm tagit beslut om. Behovet av förebyggande hälsa är enormt och vi är bara i början på något som kommer att förbättra människors hälsa, säger Johan Bloom, VD på Add Health Media.

Samarbetspartners

Ett antal samarbetspartners, finansiärer och leverantörer av tjänster finns med i satsningen. En del av utvecklingen och testningen har genomförts med finansiering från EIT Health (European Institute for Innovation & Technology), och under ledning av RISE (Research Institute of Sweden) där bland andra Karolinska Institutet och GIH (Gymnastik- och Idrottshögskolan) har varit med.

Health Integrator har utvecklat Hälsoplattformen i samarbete med hälsoleverantörer som till exempel Friskis&Svettis, Midnattsloppet, Apoteket och ICA Klassikern.

 

 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: