Ange ditt sökord

Foto: SVT

Foto: SVT

Rädda hjärtat – en livsviktig app

En ny app hjälper dig hitta vägen till närmsta hjärtstartare. En hjärtstartare kan rädda liv genom att hjälpa till att få igång hjärtat på den som drabbats av hjärtstopp.

Annons:

Varje går drabbas 10 000 svenskar av plötsligt hjärtstopp och då är det en fråga om att snabbt sätta in insatser såsom första hjälpen och om möjligt, hjärtstartare.

Rädda hjärtat 

En app är ett litet program till din smarta telefon. Rädda hjärtat hjälper dig bland annat att genom att ta reda på din position lokalisera närmaste hjärtstartare.

Det finns idag ungefär 5 000 hjärtstartare runt om i Sverige idag. Hjärt- lungfonden har startat en kampanj vars mål är att antalet hjärtstartare ska fördubblas (läs mer här i bloggen). Hjärtstartarna finns med i ett register som man har byggt appen kring.

Kunskap i digital form

Förutom att lokalisera hjärtstartare erbjuder appen också instruktioner om hur du använder hjärtstartare, kunskap om hjärtstopp och luftvägsstopp och även om hjärt- och lungräddning.

Det kan finnas en rädsla och osäkerhet att använda en hjärtstartare och därför är instruktionerna i appen extra viktiga. När du använder en hjärtstartare får du tydliga instruktioner stegvis, många gånger anpassat med en volym som du hör även i bullriga miljöer.

Vid plötsligt hjärtstopp

Om någon i din närhet drabbas av plötsligt hjärtstopp ska du göra följande i ordning:

  1. Larma 112
  2. Påbörja hjärt- och lungräddning
  3. Använd hjärtstartaren

En hjärtstartare ökar chanserna att få igång hjärtat igen. Målet hos hjärt- och lungfonden är att fler ska våga använda hjärtstartaren vid en nödsituation eftersom risken att den drabbade dör minskar med 75 procent om hjärtstartare används.

Gratis app

Rädda liv-appen är gratis och finns till såväl iOS (iPhone) som Android-enheter. I dagsläget finns den inte tillgänglig till Windows Phone eller andra operativsystem.

Vill du ladda ner appen kan du göra det nedan.

Jag vill ladda ner Rädda hjärtat till min iPhone

Jag vill ladda ner Rädda hjärtat till min Android-mobil

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: