Ange ditt sökord

Det område som man borde satsa särskilt på om man vill öka lyckan i landet är psykvården och mental hälsa.  Foto: Shutterstock

Det område som man borde satsa särskilt på om man vill öka lyckan i landet är psykvården och mental hälsa. Foto: Shutterstock

Psykvård vägen till lycka

Pengar är inte allt. I en enkätundersökning om vad medborgare i olika OECD-länder värderar högst på lyckobarometern så kommer satsningar på psykvården.

Annons:

Ekonomisk tillväxt och ekonomiska bidrag till de fattigaste medborgarna är således inte ett lika effektivt tillvägagångssätt om man vill öka lyckan i landet. Det visar en omfattande studie av en forskargrupp vid London School of Economics, som presenteras på OECD-konferensen i dag.

Borde satsa på bättre psykvård 

Ansvarig för studien är professor Richard Layard och tillsammans med sitt forskarteam har han sammanställt fler decenniers undersökningar om lycka och välbefinnande som har gjorts i Storbritannien, Tyskland, USA och Australien. Via enkäter finns ett underlag på hundratusentals människor. 

Det område som man borde satsa särskilt på om man vill öka lyckan i landet är psykvården och mental hälsa. 

Psykisk ohälsa orsakar fyra gånger mer olycka

Professor Richard Layard säger att psykisk ohälsa står för fyra gånger mer upplevd olycka än vad fattigdom gör i alla undersöka OECD-länder. Trots det menar han att evidensbaserad psykvård är något som är extremt underfinansierat i hela västvärlden. 

Det finns idag behandlingar och medicinering mot psykisk ohälsa som kan minska symtom som ångest och depression med mellan 50 och 80 procent. Om politiker och andra styrande satsade mer pengar på det så skulle den upplevda lyckan bland medborgarna stiga, menar forskarna.

Sverige brukar tillhöra i lyckotoppen

En svensk lyckostudie av forskaren Daniela Andrén vid Örebro Universitet stämmer också väl överens med den brittiska studien. 

Sverige brukar tillsammans med övriga nordiska länder, Schweiz och Holland vara i toppen när det gäller undersökningar som mäter upplevd lycka.

Annons:

Källor:

Sveriges Radio Ekot

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: