Ange ditt sökord

Ett sätt att förebygga salmonella hos katter är att hålla katterna borta från fågelborden - något som kan vara lättare sagt än gjort. Foto: Shutterstock

Ett sätt att förebygga salmonella hos katter är att hålla katterna borta från fågelborden - något som kan vara lättare sagt än gjort. Foto: Shutterstock

Ovanligt många fall katter som smittats med salmonella – även människor kan drabbas

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) rapporterar att man har fått in ovanligt många fall med katter som smittats med salmonella. Salmonella kan orsaka en allvarlig infektion hos katterna som i värsta fall kan leda till döden. Din katt kan även sprida smittan vidare till dig och familjemedlemmar.

Annons:

SVA misstänker dessutom att antalet rapporterade fall är färre än det egentliga antalet salmonellasmittade katter.

Får in många prover

Generellt så ökar både antalet smittade fåglar och katter på vårvintern men hitills har SVA fått in fler rapporterade fall än vanligt, hela 72 positiva prover från katt bara i år. Detta att jämföra med totalt 83 rapporterade fall under hela 2015.

Samtidigt menar Elina Lahti, veterinär vid SVA, att antalet salmonellasmittade katter egentligen kan vara betydligt högre och att det finns ett stort mörkertal som inte rapporterats.

Salmonella kan orsaka diarré

Salmonella kan orsaka diarré hos katten men sjukdomsbilden varierar från katt till katt. Medan vissa katter får infektion som inte ger några symtom kan andra katter drabbas av allvarlig mag-tarminfektione med feber, kräkningar och diarré som följder.

I värsta fall, om infektionen är mycket allvarlig, kan infektionen leda till att katten avlider.

Smittas via fågelbord

Katterna smittas troligtvis av fåglar och man misstänker att en vanlig plats där salmonellasmittan sprids är vid fågelbord. Där matas småfåglar, samtidigt kan fåglarna och avföringen runt fågelborden sprida salmonella. Även om man inte fått in några rapportera än om att småfåklar bär på salmonella så är ett sätt att hindra att katterna drabbas av salmonella att hålla katten borta från fågelbord.

Andra smittvägar är rått kött, smittat kattfoder och gnagare samt miljö.

Sprids till människor

Katterna kan sprida salmonellasmittan också till människor, det kan även vilda fåglar. Om du drabbas av salmonella är det vanligt att får diarréer, ont i magen och feber och det kan ta ett till tre dygn innan du märker av det. Vanligtvis blir man bättre efter en till två veckor men om du inte mår bättre efter två veckor bör du kontakta vården.&Kontakta vården ska du också göra om du upplever något av följande:

  • mycket trött och svag
  • blodiga diarréer
  • hög feber och fryser
  • svåra magsmärtor eller återkommande kräkningar

Förebygg salmonellaspridning

Bästa sättet att förebygga salmonella är att noga tvätta händerna efter kontakt med fågelbord och katter minskar risken för smitta.

För katterna är det bästa förebyggande rådet att hålla sig borta från fågelborden – något som du som ägare behöver hjälpa till med då fågelbord ofta är av intresse för katterna som såväl tidsfördriv som källa till byten.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: